El rei va comunicar al president del Congrés, Patxi López, que després de reunir-se amb els líders polítics no proposarà cap candidat a la investidura, en constatar que cap no té els suports necessaris perquè el Congrés dels Diputats li atorgui la confiança. La Casa del Rei va facilitar una nota en què explicava que el monarca va valorar "la informació que li han traslladat els representants designats pels grups polítics" amb representació parlamentària, als quals va rebre entre dilluns i ahir al Palau de la Zarzuela.

El comunicat destacava que Felip VI no proposarà cap candidat "a l'efecte del que preveu l'article 99 de la Constitució", que en el seu apartat 5 estableix que el rei "dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions" si transcorregut el termini de dos mesos a partir de la primera votació d'investidura cap candidat no ha obtingut la confiança del Congrés.

En aquest sentit, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va responsabilitzar el líder de Podem, Pablo Iglesias, d'haver abocat el país a noves eleccions després d'acusar-lo de "no haver volgut pactar mai" amb els socialistes. "Honestament, no puc fer res més, ho he intentat tot", va resumir Sánchez en la roda de premsa al Congrés després de comunicar al Rei que "ni podia, ni havia de provar" de nou la investidura en no tenir prou suports.

El líder socialista va sentenciar que "els vetos nominals i les butaques han bloquejat el canvi" i han provocat un "fracàs" col·lectiu de tots els partits. No obstant, va valorar que el PSOE i també Ciutadans i Coalició Canària hagin fet l'esforç durant quatre mesos per evitar les urnes, al contrari que Iglesias i el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy. "Alguns hem treballat perquè aquest fracàs no es produís i altres sí. Un ha estat Iglesias i l'altre Rajoy", va censurar per repartir la responsabilitat.

Sánchez va dir comprendre que Rajoy preferís eleccions després de declinar sotmetre's a la investidura emparant-se "en la mentida" que PSOE i Podem tenien un pacte tancat. En el cas d'Iglesias, el líder socialista li va retreure que "mai va voler pactar amb el PSOE, ni veure un president del Govern socialista".

Rajoy manté l'oferta

El líder del PP, Mariano Rajoy, va insistir en la seva aposta per un govern de gran coalició i va retreure al PSOE que ni tan sols s'obrís a dialogar sobre aquesta qüestió. Rajoy va assegurar que en el futur els socialistes hauran de "corregir" aquesta actitud, perquè "al segle XXI no és normal que dues grans forces polítiques que tenen responsabilitats importants i el suport de molts milions d'espanyols no dialoguin perquè una no ho vol fer".

També va celebrar que el govern d'esquerres que impulsava Podem no hagi prosperat i va reiterar els cinc eixos que el PP va proposar per al futur govern espanyol, que a més de la consolidació de la recuperació econòmica i la lluita contra la corrupció i el terrorisme passen per tancar files en una ferma defensa de la unitat d'Espanya. En una compareixença a La Moncloa -en comptes de fer-la al Congrés, com la resta de líders- Rajoy va recordar que el mandat de les urnes era un pacte i que el PP va fer una proposta "de coalició" a PSOE i C's.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va lamentar que "per desgràcia" el líder del PSOE, Pedro Sánchez, hagi dit "que no" al govern de coalició "a la valenciana" plantejat per Compromís, amb el que rebutjava la contraoferta dels socialistes per formar un executiu amb independents. Iglesias va retreure a Sánchez que segueixi dient "no" a l'opció d'un govern de coalició progressista, que va proposar Podem des del principi i que és l'única que "suma", encara que va assegurar que manté la seva mà estesa perquè el líder del PSOE rectifiqui.

Iglesias va qualificar de "molt sensata" l'oferta de Compromís per conformar un govern i evitar les eleccions, de la qual va ser informat ahir al matí per la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, però va reiterar la seva exigència de conformar un "govern a la valenciana" en el qual estigui Podem i la resta de les forces d'esquerres.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que "no val la pena" valorar la proposta de Compromís per formar un Govern entre "sis partits diferents", una oferta que va conèixer durant la seva reunió amb el rei i que no li sembla "raonable". El líder de Ciutadans va menysprear aquesta oferta "de tres pàgines" per governar Espanya quatre anys.