El govern central i la Generalitat catalana haurien pactat cinc temes sobre els quals tenien disputes competencials, entre ells el nou Institut Català de Finances (ICF), amb la qual cosa eviten acudir al Tribunal Constitucional, segons va anunciar ahir el senador del PPC Xavier García Albiol. Hores més tard, el Govern de la Generalitat va matisar aquesta informació en confirmar que s'han produït tres acords "tècnics" amb l'executiu espanyol per no portar a l'alt tribunal tres assumptes diferents: la Llei de l'Institut Català de Finances, la llei espanyola del sistema de protecció de la infància i l'adolescència i una part de la Llei de simplificació administrativa. Amb tot, aquestes fonts van voler treure qualsevol connotació política a aquests acords.

Un anunci de pacte que arriba una setmana després de la reunió entre el cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, i el President català, Carles Puigdemont, i just el dia abans de la reunió que mantindran avui els vicepresidents dels respectius governs Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría. Segons Albiol, la comissió bilateral entre el govern i la Generalitat va arribar dilluns passat a aquests cinc acords, fet que posa de manifest que "existeix la clara voluntat del govern per arribar a acords amb la Generalitat en tots els aspectes que s'ajusten al marc legal, a la Constitució i a l'Estatut".

Les fonts consultades del Govern català van desvincular els acords "tècnics" de la reunió de la setmana passada i de la d'avui, així com de la llista de 44 punts que han d'abordar Junqueras i Sáenz de Santamaría. L'executiu català interpreta que el fet que Xavier García Albiol hagi fet aquest anunci fa pensar que és el PP qui té un interès a polititzar una qüestió que és "merament jurídica" i "ordinària" en la relació entre administracions.

Representants del govern espanyol i de la Generalitat es reuneixen periòdicament per abordar aquelles normatives o disposicions aprovades que són susceptibles d'acabar al TC, per una banda o per l'altra. En reunions tècniques, que normalment són via videoconferència, s'intenta arribar a un acord per evitar els recursos a l'alt tribunal. És en aquest marc que s'ha arribat a un acord, segons fonts del Govern, sobre tres àmbits en concret.

Pel que fa a la Llei de l'ICF, l'acord es va tancar fa quinze dies, però no ha estat fins ara que s'ha formalitzat per part del govern espanyol. Les altres dues qüestions sí que es van acordar aquesta setmana. Una té a veure amb la llei espanyola del sistema de protecció de la infància i l'adolescència, que la Generalitat volia recórrer en els articles sobre l'adopció internacional. Sobre la Llei de simplificació administrativa, fonts de l'executiu català remarquen que tot i que s'ha pactat que el govern espanyol no recorri una part, sí que tenen intenció de portar al TC els articles que tenen a veure amb les Entitats Municipals Descentralitzades. Així doncs, des del Govern neguen que això formi part de cap distensió entre executius, sinó que insisteixen que són solucions tècniques a qüestions jurídiques, sense cap càrrega política. Si ho ha anunciat Albiol, apunten les mateixes fonts, potser és perquè vol influir en la reunió de dijous entre vicepresidents. El popular, en canvi, ha parlat de cinc acords.

Per a García Albiol, en canvi, els acords suposen una bona base per a la reunió d'avui i perquè Junqueras acudeixi amb actitud "positiva constructiva", intentant avançar pel camí del desbloqueig de les relacions institucionals i que la Generalitat sigui conscient que "no pot estar legislant al marge de la distribució de competències que li són pròpies". García Albiol considera que s'hauria d'incidir en aquests moments en la via de diàleg. De la reunió d'avui entre els dos vicepresidents, va indicar que Sáenz de Santamaría "no té pinta de ser un drac", en al·lusió a les paraules de Puigdemont de dissabte passat, amb motiu del dia de Sant Jordi.