El govern i la Generalitat inicien un desgel amb diferències sobre el TC i finançament

Oriol Junqueras admet discrepàncies però afirma que hi ha "disposició absoluta" a mantenir obert el diàleg amb la Moncloa

29.04.2016 | 07:32
Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, ahir a la reunió celebrada a la Moncloa
Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, ahir a la reunió celebrada a la Moncloa

El govern espanyol i la Generalitat van corroborar ahir l'obertura d'un procés de "desgel" que permetrà "treballar junts" en benefici dels catalans, encara que persisteixin discrepàncies sobre l'ús del Tribunal Constitucional i el finançament, i un clar desacord sobre la independència.
Així ho van constatar la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i el seu homòleg català, Oriol Junqueras, durant la reunió d'una hora i quart que van celebrar ahir al migdia al palau de la Moncloa i que va aprofundir la via de diàleg obert la setmana passada pels seus respec-tius presidents, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont.
Hi ha una discrepància de fons sobre la independència de Catalunya que Junqueras va resumir així: "ni jo he deixat de ser independentista ni la vicepresidenta s'ha convertit en una apassionada defensora de la independència". Per al dirigent d'ERC, l'"expectativa" d'arribar a una posició comuna al respecte és "molt escassa", va ironitzar. Ara bé, aquestes postures diametralment oposades no són "un impediment per arribar a acords en altres qüestions".
Sáenz de Santamaría va incidir en aquest clima de diàleg, ja que abans de traspassar les seves línies vermelles de negociació, que situa en "la sobirania del poble espanyol", hi ha "molts altres temes" que no tenen res a veure amb la independència. "Tenim una cosa en comú: els catalans; i al marge de posicionaments polítics volem resoldre els problemes del dia a dia", va emfatitzar.

Parlar a la Moncloa
La d'ahir va ser la primera vegada en molts anys en la qual un responsable del Govern català compareixia en roda de premsa a ls Moncloa (amb les banderes espanyola i europea al fons), en comptes de desplaçar-se a la delegació de la Generalitat a Madrid, el centre cultural Blanquerna. "Efectivament, és la primera vegada que estic a la Moncloa i la seva percepció és encertada en aquest sentit", va contestar Junqueras en ser preguntat sobre si podia parlar-se de "desgel" en les relacions. Això no obstant, va precisar que una altra cosa és veure en què es tradueix aquest diàleg en els pròxims dies, per al qual va garantir que la Generalitat tindrà una "disposició absoluta". Visió que va ser compartida per Sáenz de Santamaría. "Hem obert una via de diàleg que espero que sigui estable", va insistir abans de comprometre's a escoltar i atendre Junqueras en els assumptes que el preocupin, amb el desig que aquesta actitud sigui recíproca. Així que, al marge que el Govern central estigui en funcions i irrompi una nova campanya electoral, cadascun ha promès estudiar respectivament les peticions i, en funció de com evolucionin aquests assumptes concrets, seguiran parlant d'altres.
Malgrat que els últims dies s'ha sabut que hi ha hagut acords en cinc temes, que evitaran la presentació de recursos davant el Tribunal Constitucional (TC), les diferències sobre aquest assumpte continuen sent palpables.
Tant és així que Sáenz de Santamaría va voler deixar clar que els recursos d'inconstitucionalitat es basen en criteris competencials i constitucionals, no polítics, i que acudir al TC és el mecanisme habitual de resoldre aquestes diferències. No es tracta, va dir, de pretendre la suspensió de tota la llei recorreguda, sinó només d'aquells aspectes que vulneren el marc competencial, i va recordar que mentre el govern espanyol ha presentat 32 recursos al TC, la Generalitat n'ha interposat 51. Això no obstant, també confia que a través d'instruments com les comissions tècniques bilaterals o les previstes a l'article 33 de la Llei del Tribunal Constitucional es pugui arribar a acords que evitin la presentació de recursos. La vicepresidenta no va voler avançar què passarà amb la llei catalana de desnonaments i pobresa energètica, que el govern estudia recórrer, cosa que li va demanar expressament Junqueras que no faci. De la seva banda, el govern central va plantejar a la Generalitat que no recorri una normativa mediambiental d'avaluació i acreditació energètica.

L'escull del sostre dèficit
També en el capítol de les discrepàncies, Junqueras es va queixar de la "injusta i arbitrària" distribució del sostre de dèficit, i va considerar que si hagués un correcte finançament autonòmic i "el govern complís les seves obligacions", no caldrien mecanismes com el FLA.
Davant la petició de Junqueras que es convoqui la Junta de Seguretat, que fa set anys que no es reuneix, Sáenz de Santamaría ha ofert una trobada al màxim nivell entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el conseller català del ram, Jordi Jané.
Per part de la vicepresidenta, s'ha reclamat a la Generalitat que prengui en consideració la firma de dos convenis pendents: un sobre gestió d'emergències i un de connectivitat en banda ampla d'edificis escolars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

L'edició d'enguany de l'esdeveniment infantil més gran d'Europa coincideix amb els 25 anys del...

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

S'imposa el criteri de la gestora i de Susana Díaz i el PSC es manté en el 'no'

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema