Els partits es plantegen buscar un pacte per reduir la despesa electoral

El PSOE proposa una reducció del 30% i Podemos convida la resta a no demanar diners als bancs

29.04.2016 | 07:32

El Congrés va viure ahir el seu últim ple ordinari d'aquesta curta legislatura amb un debat que no estava a l'hemicicle sinó als passadissos, el de la retallada de les despeses electorals, i els partits es van convidar a discutir l'assumpte per tractar de consensuar algun tipus de reducció.
Uns i altres van expressar en les seves declaracions als mitjans la seva disposició a buscar una fórmula perquè les pròximes eleccions del 26 de juny no costin una quantitat tan elevada com l'habitual, encara que difereixen en quines són les partides que cal tocar i els percentatges de baixar. El PSOE ha posat sobre la taula una proposta concreta que el secretari d'Organització, César Luena, ha remès per carta als altres partits. Aposten per reduir les despeses electorals el 30% i assumir el compromís de no utilitzar la publicitat exterior excepte la dels cartells que es fixin en els espais habilitats pels ajuntaments. També volen reduir la despesa de les trameses postals electorals a 0,15 euros per elector. El PP assegura que estudiarà aquesta proposta, i el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez Maillo, ja ha mantingut contactes amb portaveus d'altres partits.
En el partit de Mariano Rajoy estan d'acord amb reduir en cartells i publicitat exterior, encara que no coincideixen totalment amb el PSOE, i ara Maillo veu "complicat" reduir més la despesa de tramesa, que ja va baixar de 0,22 a 0,18 euros. Els dos grans partits coincideixen en tot cas que cal mantenir aquests enviaments postals per garantir el dret al vot.
Ciutadans proposa reduir a la meitat el límit de la despesa en propaganda electoral i la retallada de la tramesa a cinc milions d'euros, com va plantejar el president del partit, Albert Rivera.
Quant a Podemos, Pablo Iglesias va convidar la resta de partits a seguir l'exemple del seu i fer una campanya austera sense demanar diners als bancs. Iglesias va assenyalar que el seu partit només va gastar dos milions d'euros en la campanya anterior, "molt menys" que el PP i el PSOE, i així va demostrar que es pot fer "amb pocs diners".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema