El Tribunal Suprem anul·la les restriccions a la liberalització del mercat d´ITV a Catalunya

La Generalitat avança que ajustarà el marc normatiu a la sentència

29.04.2016 | 07:32
L´estació d´ITV de Sant Fruitós de Bages
L´estació d´ITV de Sant Fruitós de Bages

El Tribunal Suprem ha anul·lat dos articles clau del decret de la Generalitat que el 2010 va imposar restriccions a la liberalització del mercat de les ITV a Catalunya, en establir una quota màxima de mercat del 50% per a les operadores i fixar una distància mínima de compatibilitat. En un concís comunicat, la Generalitat va assegurar ahir que està fent "les actuacions necessàries per ajustar el marc normatiu vigent al que estableix la sentència".
En aquesta, la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del Suprem conclou que les limitacions fixades per la Generalitat en el decret, que desenvolupava el reglament de la Llei de Seguretat Industrial aprovada pel Parlament el 2008, inclouen restriccions a la llibertat comunitària d'establiment contràries al Tractat de Funcionament de la Unió Europea, en no haver-se demostrat la seva necessitat ni proporcionalitat.
En concret, el Suprem ha anul·lat l'article 74 del decret del 2010, que establia que, per aspirar a l'autorització d'obertura d'una estació d'ITV a Catalunya, l'empresa o grup d'empreses sol·licitants no podien tenir una quota de mercat superior al 50%, ja que considera que no està justificat aquest requisit perquè el límit no guarda cap relació amb el foment de la seguretat viària. Fins que el Parlament va aprovar la Llei de Seguretat Industrial, el juliol del 2008, la societat Applus controlava el 83% de la quota del mercat de les estacions d'ITV a Catalunya, per això el tripartit, integrat per PSC, ERC i ICV-EUiA, que llavors governava Catalunya, va impulsar la nova normativa per fixar restriccions a la liberalització del sector.
El Suprem també ha anul·lat l'article 75 del decret, que fixava una distància mínima que no es podia excedir entre l'estació per a la qual una empresa demanava autorització i les ja autoritzades a la mateixa empresa o grup d'empreses. L'alt tribunal sosté en aquest sentit que aquest article no garanteix per si sol l'objectiu d'atorgar cobertura de serveis d'ITV a les zones amb parc mòbil reduït i es remet al Tribunal de Justícia de la UE, que ha advertit que les distàncies mínimes no s'estableixen entre estacions d'ITV d'empreses competidores, sinó entre instal·lacions d'una mateixa empresa o grup d'empreses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Mas exhorta Rajoy a recuperar ´els ponts de diàleg´ amb Catalunya

Mas exhorta Rajoy a recuperar ´els ponts de diàleg´ amb Catalunya

L'expresident demana al líder del PP que revisi el document de les 23 demandes catalanes

Un total de 69 interns del CIE de la Zona Franca es declaren en vaga de fam

Un total de 69 interns del CIE de la Zona Franca es declaren en vaga de fam

Els interns es van instal·lar al pati de l'equipament com a mostra de rebuig

Enllaços recomanats: Premis cinema