El darrer supervivent de la matança d´Atocha rememora els fets a Manresa

Alejandro Ruiz-Huerta va oferir ahir una emotiva conferència a la seu dels sindicats convidat per CCOO

30.04.2016 | 08:26
Ruiz-Huerta, a la dreta, a la primera fila, abans de començar l´acte
Ruiz-Huerta, a la dreta, a la primera fila, abans de començar l´acte

Silenci absolut, emoció continguda i ulls vidriosos van acompanyar el vídeo de cinc minuts que recorda la matança d'Atocha 55 del gener del 1977 i que ahir obria la intervenció d'un dels advocats (i ja l'últim) supervivents a l'atemptat feixista a Madrid, Alejandro Ruiz-Huerta, a la sala d'actes de l'edifici sindical de Manresa. L'acte era organitzat per CCOO amb motiu del Primer de Maig.

Ruiz-Huerta no pogué amagar tampoc l'emoció d'intervenir davant una sala plena que el va rebre amb un tancat i sonor aplaudiment. L'advocat, avui catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Còrdova i president de la Fundació Advocats d'Atocha, va repassar la història d'uns fets que ell es pensava que perquè havien ocorregut a Madrid no havien interessat a Catalunya, "cosa que les invitacions reiterades que he rebut han desmentit".

Ruiz-Huerta emmarca els fets d'Atocha en el bienni negre protagonitzat per les forces del franquisme i en uns mesos d'atemptats, vagues, amenaces de mort i segrestos i amb un paper important de les forces repressores del règim. Ruiz-Huerta va explicar que viu amb el dubte de si els assassins, "pistolers al servei del sindicat vertical del transport", no es pensaven que en el despatx hi havia uns altres advocats de més volada que no pas ells i que per raons d'operativitat s'havien traslladat a un altre despatx.

Ruiz-Huerta va explicar amb tots els detalls com van anar els fets, "que jo comparo amb allò que van viure els madrilenys en els afusellaments del Tres de Maig del 1808 a Madrid a mans dels soldats napoleònics... Garbuix de vida i de mort... Dantesc".

Els fets li van canviar la vida: va deixar l'exercici de l'advocacia i va reorientar el treball cap a la docència. La intervenció va ser seguida amb una tensa atenció per part dels assistents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

El número dos de Gürtel, Pablo Crespo, va opinar que el fet que Francisco Correa el fitxés el...

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

Interior planteja que els agents municipals comparteixin numeració amb els Mossos, però no una...

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'"oposició real"

Enllaços recomanats: Premis cinema