Un estudi sosté que Catalunya podria cobrir la demanda d´energia si s´independitzés

L'exconseller Josep Huguet ha acusat els governs de Pujol d'afavorir el model oligopòlic espanyol

30.04.2016 | 08:26

Un estudi de la Fundació Josep Irla, vinculada a ERC, sosté que si Catalunya fos independent podria cobrir per si mateixa la seva demanda d'energia, atès que seria "un dels cinc països amb la major proporció d'energia nuclear del món", gràcies a les tres centrals nuclears que té. L'estudi, que va presentar-se ahir a Barcelona, l'han elaborat els consultors Sergio Ugarte, que va ser viceministre d'energia del Perú els anys 2000 i 2001, i Monique Voogt, i apunta que Catalunya té una capacitat de generació elèctrica instal·lada de "més de 13 gigawatts", cosa que "permet cobrir l'actual pic de demanda de 12 gigawatts" en cas que hagués d'operar "de manera aïllada".

El document també reconeix que les tres centrals nuclears catalanes "s'estan acostant al final de la seva vida útil", per la qual cosa els anys vinents s'haurà de debatre quina solució es dóna a aquest problema.

Gràcies a les tres centrals nuclears de la província de Tarragona (Ascó I i II i Vandellòs II), Catalunya produeix "aproximadament el 50% de l'electricitat que consumeix", de manera que se situaria darrere de França, Lituània, Bèlgica i Ucraïna sobre proporció nuclear. Respecte al proveïment de gas, l'estudi recorda que el gasoducte MidCat, que uneix Espanya i França, "és molt probable que es completi", i assegura que el 75% del gas que es consumeix a Catalunya arriba directament a Barcelona i Tarragona. L'estudi esmenta el problema del dèficit de tarifa elèctric (més de 30.000 milions d'euros de deute), però no aborda la qüestió de si Catalunya hauria o no de sufragar part d'aquest deute. Per a l'exconseller Huguet, que presideix la Fundació Josep Irla, Espanya és un "mercat oligopòlic de facto", i ha acusat els governs de Jordi Pujol d'afavorir aquest model.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Comença l´evacuació de ´la Jungla´ de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Cuixart defensa que les protestes socials han configurat el país

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Mas exhorta Rajoy a recuperar ´els ponts de diàleg´ amb Catalunya

Mas exhorta Rajoy a recuperar ´els ponts de diàleg´ amb Catalunya

L'expresident demana al líder del PP que revisi el document de les 23 demandes catalanes

Enllaços recomanats: Premis cinema