El govern recorre "aspectes processals" de la llei de pobresa energètica catalana

La vicepresidenta diu que s'impugnen articles que l'executiu considera que poden perjudicar la igualtat dels espanyols

30.04.2016 | 00:00
La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría
La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría

La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar ahir que l'Executiu ha acordat recórrer diversos articles de dues lleis catalanes, entre elles la normativa antidesnonaments i sobre pobresa energètica, encara que d'aquesta última només s'impugnen alguns aspectes processals. La decisió es va comunicar un dia després que Sáenz de Santamaría es reunís amb al vicepresident català, Oriol Junqueras, que li va demanar expressament que el Govern no recorregués la llei antidesnonaments i de pobresa energètica.
En roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va precisar que no s'han recorregut els aspectes fonamentals de la de pobresa energètica, el que va ser avalat per l'informe previ del Consell d'Estat. Es recorren, per contra, alguns articles que el govern de l'estat considera que excedeixen les competències de la Generalitat i que poden perjudicar la igualtat dels espanyols. La vicepresidenta va explicar que són qüestions com el procediment de mediació, "perquè excedeix la seva funció", o els requisits previs a les interposicions de demanda i altres aspectes civils, dels que es demana la seva suspensió al Tribunal Constitucional. Va afegir que no és objecte de recurs les mesures relatives a la pobresa energètica, ja que el Consell d'Estat estima que no són contràries a la Constitució.
Després de precisar que l'informe és de la setmana passada, la vicepresidenta va insistir que no es recorre l'establiment per les administracions públiques d'acords o convenis amb les companyies subministradores per garantir que concedeixin ajudes a fons perdut a les persones i unitats familiars. "Aquest assumpte -va concloure- preocupava a Junqueras i podran seguir fent els seus fons sense cap problema". Tampoc es recorre el principi de precaució, de manera que abans de realitzar el tall de subministrament, s'avisi o es tingui un informe dels serveis socials municipals per veure si aquesta persona o unitat familiar estan en risc d'exclusió residencial, ni la informació per part del subministrador dels drets relatius a pobresa energètica.
La vicepresidenta va afegir que tampoc es recorre alguns aspectes d'exclusió social en matèria de gaudi d'ajudes per evitar llançaments, ni els que permeten la garantia de l'adequat reallotjament de persones i unitats familiars en situacions de risc d'exclusió social. Ni l'article que estableix el llindar màxim de despeses destinades a habitatge habitual o a subministraments bàsics en supòsits de vulnerabilitat, ni la disposició transitòria que conté garanties per a l'aplicació d'aquests llindars.
Per a Sáenz de Santamaría, "ni els àmbits de la pobresa energètica, ni en algun dels relatius als llançaments són recorreguts, perquè s'entén que pot adoptar-los el Parlament de Catalunya d'acord amb el seu àmbit competencial i perquè no perjudiquen el dret d'igualtat". Va precisar que sí recorren alguns aspectes processals i que afecten la igualtat dels espanyols davant la llei, com el procediment de mediació "perquè excedeix la seva funció", el requisit previ a les interposicions de demanda i aspectes civils, com la "transferència coactiva de la titularitat de l'habitatge perquè afecta al contingut essencial del dret de propietat", que ha de ser igual per a tots. La vicepresidenta va recordar que hi ha lleis similars a Andalusia, Canàries, Navarra i el País Basc i, va afegir que en tres d'elles el Constitucional ha acordat la seva suspensió, en entendre que pogués causar perjudicis "de caràcter irreparable".
L'altra llei és la de propietat temporal i compartida i la part que es recorre és en "la més civil".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema