Els EUA no qualifiquen de crim de guerra l´atac a un hospital afganès

El Pentàgon imposa sancions lleus als responsables del bombardeig que va matar 42 persones l'octubre

01.05.2016 | 00:00

El Pentàgon va evitar qualificar de crim de guerra l'atac a l'octubre a un hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) a la localitat afganesa de Kunduz perquè no va "ser deliberat", i es va limitar a aplicar sancions lleus a 16 militars per una operació que es va produir "en una situació extremadament intensa de combat". "El fet que no fos intencionat l'eximeix de l'àmbit de constituir un crim de guerra deliberat", va assenyalar el general Joseph L. Votel, que dirigeix el Comandament Central a càrrec de les operacions nord-americanes a l'Orient Mitjà, en una roda de premsa.
En la presentació de la recerca oficial de l'atac, que va causar 42 morts, Votel va considerar el queva passar com un "tràgic" esdeveniment a conseqüència d'"una combinació d'errors humans i tècnics".
Votel va afegir que l'exèrcit dels EUA està "completament compromès a treure lliçons d'aquesta tragèdia i a minimitzar el risc de morts civils durant futures operacions de combat".
Davant els periodistes, el cap del Comandament Central va reconèixer que l'hospital estava a la llista d'objectius "a no bombardejar", però va indicar que la tripulació de l'avió artiller AC-130 que va dur a terme l'acció "no va tenir accés" a aquesta informació durant l'atac "en una situació de combat extremadament intensa" contra els talibans.
Votel va anunciar que els Estats Units construiran una nova instal·lació mèdica a la zona per valor de 5,7 milions de dòlars, i pagarà 6.000 dòlars d'indemnització per mort i 3.000 a cadascun dels 170 ferits. L'operació va durar prop de 30 minuts i va suposar la mort de 24 pacients, 14 membres de l'organització mèdica i de quatre vigilants de l'hospital de Kunduz.

Aprovació i rebuig
El govern de l'Afganistan va valorar ahir la recerca del Pentàgon sobre el bombardeig i va emfasitzar el seu compromís amb la lluita antiterrorista al costat dels seus "aliats internacionals". "El govern de l'Afganistan va apreciar l'informe de la recerca sobre el bombardeig de l'any passat" que va causar 42 morts durant la presa talibà de Kunduz, va dir el palau presidencial afganès en un comunicat. El govern afganès va traslladar en la nota el seu "suport" a les mesures preses per evitar que es repeteixin aquest tipus de successos
En resposta a l'informe del Pentàgon, MSF va criticar en un comunicat de Meinie Nicolai, la seva presidenta a Bèlgica, que "els grups armats no poden escapar-se de les seves responsabilitats al camp de batalla simplement argumentant que no era la seva intenció".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Mas exhorta Rajoy a recuperar ´els ponts de diàleg´ amb Catalunya

Mas exhorta Rajoy a recuperar ´els ponts de diàleg´ amb Catalunya

L'expresident demana al líder del PP que revisi el document de les 23 demandes catalanes

Un total de 69 interns del CIE de la Zona Franca es declaren en vaga de fam

Un total de 69 interns del CIE de la Zona Franca es declaren en vaga de fam

Els interns es van instal·lar al pati de l'equipament com a mostra de rebuig

Enllaços recomanats: Premis cinema