Repetició de les eleccions: un únic precedent a la UE

El 2012 Grècia es va veure obligada a repetir uns comicis generals davant les dificultats per arribar a un consens

02.05.2016 | 21:26
Repetició de les eleccions: un únic precedent a la UE
Repetició de les eleccions: un únic precedent a la UE

La repetició de les eleccions generals per falta d'acord entre els grups polítics per formar Govern és un fet inèdit en la història d'Espanya i que només té un precedent a Europa des de la II Guerra Mundial, els comicis de Grècia de 2012.

El Regne Unit, Alemanya, França, Àustria, Holanda, Bèlgica, i fins i tot Itàlia han tingut governs en minoria en múltiples ocasions que han forçat l'avançament de les eleccions, amb legislatures en alguns casos molt breus, però mai han viscut una situació en la que la falta d'acord polític impedia formar Govern.

Espanya ha celebrat en democràcia 12 eleccions generals, 10 eleccions locals, set al Parlament Europeu i, en general, eleccions en les comunitats autònomes cada quatre anys.

El nombre de convocatòries electorals per part de les comunitats des de les primeres autonòmiques de 1983 ha estat de 153, agrupades en 43 jornades, ja que tretze de les 17 autonomies, els de règim general, convoquen els seus respectius comicis el mateix dia. D'aquest total de 153, només en una ocasió, el 2003 a la Comunitat de Madrid, va caldre repetir les eleccions.

Va passar després de l'anomenat "tamayazo", com va passar a la història la decisió de dos diputats socialistes de l'Assemblea de Madrid, Eduardo Tamayo i Maite Sáez, d'absentar del ple i impedir així que el socialista Rafael Simancas governés a la Comunitat després dels comicis celebrats el 25 de maig.

Tamayo i Sáez van trencar així la disciplina de vot i van crear una crisi institucional sense precedents, on cap dels grups polítics tenia majoria suficient per elegir president.

El PP havia aconseguit 55 escons a les eleccions de maig, 47 el PSOE i 9 Esquerra Unida. Cinc mesos i una nova cita amb les urnes després, el PP sumava 57 escons -un més dels necessaris per governar amb majoria absoluta i dos més que els obtinguts en maig-, enfront del PSOE que va obtenir 45 -dos menys que en els del 25 de maig- i els 9 que va repetir IU.

És l'únic precedent d'una repetició electoral a Espanya en els 40 anys de democràcia. Pràcticament el mateix passa a Europa, on només els grecs van haver de tornar a les urnes davant la falta d'acord dels partits per formar Govern.

El 6 de maig de 2012, les eleccions generals celebrades a Grècia van donar 108 escons a Nova Democràcia, el partit de Andonis Samaràs, 52 a Syriza, el d'Alexis Tsipras, i 41 al PASOK d'Evangelos Venizelos.

La majoria absoluta al Parlament grec se situa en 151 escons, una xifra que no arribaven per tan sols dos diputats la suma de Nova Democràcia i PASOK.

Andonis Samaràs (ND) va rebre el mandat per formar govern, que va declinar a les poques hores davant la impossibilitat d'aconseguir un pacte.

Tsipras (Syriza) i Venizelos (PASOK) van assumir, respectivament, el segon i tercer intent per formar govern però finalment les negociacions van fracassar i el president de la República va optar per la formació d'un govern interí dirigit pel jurista Panagiotis Pikrammenos.

El Govern de Pikrammenos va durar 35 dies, els que es van trigar a convocar les noves eleccions que van tenir lloc el 17 de juny, en què el vencedor va ser Andonis Samaràs (ND), que va augmentar 21 diputats respecte a les eleccions de maig.

Així, Nova Democràcia va obtenir 129 escons, el PASOK 33, perdent 8 representants i Syriza va ser la sorpresa electoral, en pujar 19 escons des de maig i quedar com a segona força política amb 71 parlamentaris un mes després.

Fora de la Unió Europea, Turquia va cridar a les urnes dues vegades als seus ciutadans amb tan sols cinc mesos de diferència per elegir els seus representants al Parlament, després del fracàs en les negociacions per formar una coalició de govern.

En les del 7 de juny, la força guanyadora va ser el partit Justícia i Desenvolupament (AKP) al qual pertany el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que va obtenir un 40,8% dels vots i 255 escons.

Cinc mesos després, en els comicis de l'1 de novembre, el partit Justícia i Desenvolupament va aconseguir la majoria absoluta en aconseguir un 49,3% dels vots i 316 diputats d'un total de 550 escons.

Només hi ha doncs tres antecedents de la repetició electoral que els espanyols viuran el 26 de juny: un a Europa (Grècia), un altre a una autonomia (Madrid) i, el més recent, a Turquia.

En els tres casos, el partit que havia guanyat els primers comicis va augmentar el seu avantatge sobre els adversaris en els segons i va baixar la participació dels ciutadans.

Això va passar especialment a Madrid, on la repetició de les eleccions va baixar la participació en 9,7 punts. A Grècia, el descens de la participació en els segons comicis va ser d'un 2,63 per cent; ia Turquia, l'1,45%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema