L´Audiència de Barcelona exonera la cúpula de Spanair

Els exdirectius no hauran de pagar una indemnització milionària

03.05.2016 | 00:00
Ferran Soriano
Ferran Soriano

L'Audiència de Barcelona ha exonerat els alts directius de Spanair i revoca la sentència que els va obligar a pagar 10,8 milions després de la fallida de la companyia, en considerar que van ser diligents en demorar el concurs de creditors malgrat la seva insolvència, ja que van esgotar totes les opcions per reflotar-la.
L'Audiència de Barcelona estima els recursos dels membres de la cúpula de Spanair, dirigida llavors per Ferran Soriano, i deixa sense efecte la resolució que va dictar el 2014 un jutjat mercantil, que va qualificar de "culpable" el concurs de l'aerolínia per la demora de cinc mesos en la seva presentació, en concloure que no hi va haver "culpa greu" en aquest retard. En la sentència que ha quedat sense efecte, el jutjat mercantil 10 de Barcelona el qualificava de "culpable" del concurs de Spanair perquè es va endarrerir cinc mesos la seva presentació des que es va constatar la seva insolvència (el termini màxim són dos mesos), i va condemnar el seu expresident Ferran Soriano i els membres del consell d'administració a pagar solidàriament 10,8 milions d'euros.
Per contra, l'Audiència sosté en la seva sentència que el concurs no va ser "culpable", sinó "fortuït", cosa que exonera de responsabilitat judicial la cúpula, perquè els directius mantenien obertes "diverses negociacions" per reflotar la companyia i no va ser fins dies després que la Generalitat va oficialitzar, el 27 de gener del 2012, que no invertiria més fons públics a la societat, quan el van interposar.
Spanair va cessar la seva activitat el 27 de gener del 2012, deixant a terra 23.000 passatgers, i el 30 de gener va presentar concurs de creditors, amb un passiu de 474 milions d'euros. En la sentència, que es pot recórrer, l'Audiència reconeix que Spanair es trobava, almenys des del 30 de juny del 2011, en situació d'"insolvència" per la seva "veritable incapacitat" per complir regularment el pagament del seu deute.
Això no obstant, subratlla que les "diverses negociacions" del consell d'administració de Spanair per tractar de reflotar la companyia són suficients per excloure que se'ls pugui imputar que actuessin amb dol (voluntat deliberada d'enganyar o cometre delicte) o amb culpa greu, en demorar el concurs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

Mas demana Rajoy «canviar de xip» i passar del «no» al diàleg

El líder del PDECat retreu als socialistes que no hagin protagonitzat el "canvi" que prometien i...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Què diuen les portades en paper d´aquest divendres?

Fem un repàs als temes més destacats que podràs trobar als quioscos

Enllaços recomanats: Premis cinema