La sallentina Mirella Cortès s'assegurarà la seva continuïtat al Senat en la propera legislatura, ja que mantindrà el nomenament per designació directa que el Parlament de Catalunya va aprovar per ple el gener passat.

Això la converteix, ara per ara, en l'única política de les comarques centrals que té garantit un lloc de cara a les eleccions a les corts espanyoles del proper 26 de juny, que aquest dimarts van quedar convocades pel rei Felip VI, tenint en compte que els partits encara no han fet públics quins candidats electes es mantindran i quins no, ni tampoc quin número ocuparan a les llistes.

Cortès va ser designada senadora després que els resultats del 20-D la van deixar fora del Congrés dels Diputats. S'hi havia presentat com a número 6 de la llista d'ERC per la demarcació de Barcelona, i no va entrar per la mínima, perquè només els cinc primers van obtenir representació. Tanmateix, mantindrà la condició de senadora. I és que la repetició dels comicis davant la impossibilitat de formar govern no invalida la decisió adoptada pel Parlament de Catalunya el 7 de gener passat, quan va aprovar els noms del vuit senadors de designació autonòmica que pertoquen a la Generalitat en funció de la representació política de cada grup. "Ara només caldrà una ratificació des del mateix Parlament" però sense necessitat d'una nova aprovació, sinó "tan sols amb l'aval del lletrat major, que és la principal figura jurídica del Parlament" abans del 27 de juny, segons explicava ahir la mateixa Cortès.

De fet, Cortès no deixarà el càrrec ni tan sols en aquestes setmanes prèvies als comicis, tenint en compte que forma part de la Diputació Permanent, l'òrgan que mantindrà una mínima representació al Senat durant aquest impàs fins al 26-J. En el cas d'ERC l'integren dos membres; el jutge Santiago Vidal com a portaveu (i càrrec electe al Senat el 20-D), i Mirella Cortès com a suplent.

Aquest mateix dimecres hi ha prevista la primera reunió d'aquesta Diputació Permanent, a 2/4 d'1 del migdia a la seu del Senat a Madrid, amb la lectura i aprovació de l'acta en què es va definir aquesta comissió i un punt sobre el nombre de senadors a designar per cada comunitat autònoma. A partir d'aquesta primera trobada "sabrem més bé quina tasca se'ns encomana a partir d'ara" com a membres d'aquest òrgan, apuntava ahir Cortès.

Dels vuit senadors nomenats directament per la Generalitat, Cortès és un dels quatre polítics que va designar el grup de Junts pel Sí (dos d'ERC i dos de DiL). Juntament amb Cortès, repetirà el republicà Bernat Picornell, mentre que DiL va proposar en el seu dia l'exconseller i exparlamentari Josep Lluís Cleries i també Elisabeth Abad. Quant a la resta de grups, entre els càrrecs per designació directa hi havia José Montilla pel PSC, Francesc Xavier Alegre per Ciutadans, Xavier Garcia Albiol del PP i Sara Vilà de Catalunya Sí que es Pot.

El relleu al Congrés, pendent

Si bé el consell nacional d'ERC va aprovar dissabte amb 115 vots a favor i només un en contra que concorreria a les eleccions espanyoles amb les mateixes llistes del 20-D, està per decidir qui ocuparà la vacant que deixa Mirella Cortès al número 6 de la candidatura per Barcelona.

Cortès assegurava ahir a aquest diari que aquesta qüestió va quedar sobre la taula. L'únic que a hores d'ara es pot donar per segur, va dir, "és que serà una dona", però no es pot garantir que sigui bagenca (com ella), i ni tan sols de les comarques centrals, atès que ella mateixa desconeix si la decisió final passaria o no per la Federació Regional del partit a la Catalunya Central.