El TC suspèn ara les lleis d´impostos als pisos buits, d´igualtat i de règim local

Les normes queden sense efecte de forma cautelar mentre s'espera que el tribunal dicti sentència

04.05.2016 | 00:00
El Tribunal Constitucional ha suspès tres lleis catalanes més
El Tribunal Constitucional ha suspès tres lleis catalanes més

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos de l'Executiu central contra tres lleis aprovades pel Parlament, entre elles la que imposa un impost sobre els habitatges buits, normes que queden suspeses de forma cautelar. Es tracta, a més de la normativa sobre els pisos desocupats, de la llei d'igualtat entre homes i dones i de la que regula l'activitat dels governs locals a Catalunya, totes recorregudes pel Govern central a final d'abril.
A més, el tribunal ha admès a tràmit un conflicte de competència impulsat per la Generalitat contra el pla estatal d'impuls al Medi Ambient per a la reducció de gasos contaminants a les empreses i un altre recurs del Govern català contra la llei estatal de Protecció Civil.
Les decisions del TC arriben en un moment de desglaç en les relacions entre el govern i la Generalitat catalana, després de la reunió dels seus presidents, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, el 20 d'abril passat, i la posterior reunió entre els vicepresidents, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras, dijous passat. Fins ara, el govern de Rajoy ha recorregut 34 normes catalanes, mentre que la Generalitat ha presentat 51 recursos contra lleis estatals.
En concret el ple del TC ha dictat cinc providències en una de les quals admet el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel govern d'Espanya contra diversos preceptes de la llei del Parlament de Catalunya de 21 de juliol de l'any passat de l'impost sobre els habitatges buits i de modificació de normes tributàries i de la llei del 2012.
En una altra resolució el ple del TC admet a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel govern central contra l'article 19.6 de la Llei del Parlament de Catalunya de 21 de juliol de l'any passat de simplificació de l'activitat de l'Administració de la Generalitat i dels governs locals catalans i d'impuls a l'activitat econòmica.
Una altra providència admet el recurs d'inconstitucionalitat promogut per l'Executiu nacional contra diversos preceptes de la Llei del Parlament de Catalunya de 21 de juny de l'any passat d'igualtat efectiva entre dones i homes.
El ple del TC va acordar també la suspensió de la vigència i aplicació dels preceptes impugnats, decisió que és conseqüència automàtica de la invocació per part del govern central en el seu recurs de l'article 161.2 de la Constitució.
D'altra banda el ple del Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el conflicte positiu de competència promogut pel Govern de Catalunya contra l'assignació de funcions executives a òrgans estatals establerta en diversos preceptes i a l'annex II del reial decret de 6 de novembre passat.
Aquest regula l'adquisició pel Fons de Carboni per a una Economia Sostenible de crèdits de carboni del Pla d'Impuls al Medi Ambient en el sector de l'empresa "PIMA Empresa" per a la reducció de gasos d'efecte hivernacle en les seves instal·lacions.
Finalment el ple de l'alt tribunal va admetre també el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel Govern de la Generalitat de Catalunya contra diversos articles de la Llei del Sistema Nacional de Protecció Civil de 9 de juliol de l'any passat.
El tribunal dóna trasllat d'aquestes dues últimes qüestions al govern central, que ara disposarà de vint i quinze dies, respectivament, per aportar tots els documents i al·legacions que consideri convenients.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

L'edició d'enguany de l'esdeveniment infantil més gran d'Europa coincideix amb els 25 anys del...

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

S'imposa el criteri de la gestora i de Susana Díaz i el PSC es manté en el 'no'

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema