Urdangarin va proposar actes per tres milions que la Generalitat va rebutjar

L'exconsellera Geli declara que Nóos va presentar un projecte d'esdeveniments sobre salut i esport al Govern català el 2005

04.05.2016 | 00:00
Iñaki Urdangarin i el seu advocat, Mario Pascual
Iñaki Urdangarin i el seu advocat, Mario Pascual

Iñaki Urdangarin va proposar el 2005 a la Generalitat de Catalunya l'organització d'esdeveniments sobre salut i esport amb un cost d'uns tres milions d'euros, projectes que en el seu moment el Govern català va rebutjar, segons va testificar ahir l'exconsellera de Salut Marina Geli.
"Ho vam desestimar, no per la quantia només, sinó perquè no encaixava en els nostres plans de política de salut pública", va declarar l'exconsellera Geli davant el tribunal de l'Audiència de Palma que jutja el cas Nóos.
La que va ser titular de la cartera de sanitat durant l'etapa del tripartit va indicar que l'Institut Nóos, que el marit de la infanta Cristina impulsava amb el seu soci Diego Torres, li va presentar els seus projectes a ella i també a altres membres del Govern de la Generalitat, encara que no va tenir èxit i no es va materialitzar cap de les col·laboracions proposades des de l'institut.
L'únic contracte de l'associació sense ànim de lucre amb l'administració autonòmica catalana va ser un conveni de col·laboració per 35.000 euros pel qual Ignasi de Juan, empleat de Nóos, va participar en l'elaboració d'un pla director sobre cooperació.
Geli va subratllar que aquell conveni estava plenament justificat per la condició d'expert en cooperació internacional en matèria de salut de De Juan i va recalcar que tenia tots els informes favorables preceptius.
Quan va autoritzar aquesta contractació indirecta l'exconsellera no tenia coneixement que l'entitat adjudicatària era l'institut presidit per Urdangarin, segons va manifestar durant la trenta-novena sessió del judici que se celebra a Palma.
Respecte als 35.000 euros en què es va taxar la col·laboració de De Juan a través de Nóos, Geli va assenyalar que "era un preu ajustat a l'habitual" i que una comissió de seguiment va supervisar el desenvolupament del conveni sense apreciar cap incompliment.
En el mateix sentit van declarar ahir davant el tribunal diversos funcionaris i alts càrrecs del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya citats com a testimonis en el judici del cas Nóos.
Els diferents testimonis van coincidir que la fórmula del conveni de col·laboració aplicada per incloure Ignasi de Juan en l'elaboració del pla director de cooperació era l'adequada, que l'empleat de l'Institut Nóos era un especialista amb acreditada experiència en projectes de salut en països en vies de desenvolupament i que va complir l'encàrrec rebut.
Per la seva banda, la defensa de Diego Torres, amb l'adhesió de la d'Iñaki Urdangarin, va posar en relleu que el conveni de la Generalitat catalana amb Nóos en el qual es van centrar la majoria de les preguntes de la Fiscalia no és objecte d'acusació en aquesta causa.
D'altra banda, l'advocat que defensa Diego Torres, Manuel González-Peeters, va sol·licitar al tribunal que jutja el cas que comprovi la veracitat de l'acta de la junta directiva amb la qual Manos Limpias va avalar la seva personació en la causa, perquè si fos falsa el sindicat no estaria legitimat com a acusació.
La presidenta del tribunal del cas Nóos, Samantha Torres, va informar ahir les parts que la defensa de Torres havia presentat un escrit que els ha traslladat i davant el qual l'advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, demana temps per poder analitzar el document i al·legar el que consideri oportú.
López Negrete va destacar que l'escrit de la defensa de Torres afecta moltes qüestions tant del seu client com d'ella i arriba a insinuar possibles delictes, i ha demanat al tribunal que la deixi analitzar-lo i donar-hi resposta demà.
A l'escrit, el lletrat hi adjunta un article del diari ABC publicat diumenge passat, que informa que l'acta presentada pel secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, per certificar que la junta directiva del sindicat havia aprovat per unanimitat presentar una querella i personar-se en el cas Nóos, no és vàlida perquè aquesta reunió no es va celebrar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Una futura núvia informant-se en un saló del sector.
El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

L'edat mitjana al primer matrimoni s'ha endarrerit tres anys des del 2005 i se situa en 34,7 i...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Comença l´evacuació de ´la Jungla´ de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Òmnium revisitarà les grans mobilitzacions des del 1950

Cuixart defensa que les protestes socials han configurat el país

Enllaços recomanats: Premis cinema