Vuit de cada deu ciutadans no haurien canviat el vot després del 20-D

Una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques conclou que el PP és el partit que té més fidelitat dels seus electors

04.05.2016 | 00:00
Electors votant a l´institut Guillem de Berguedà de Berga, el 20 de desembre passat
Electors votant a l´institut Guillem de Berguedà de Berga, el 20 de desembre passat

Gairebé el 80% dels espanyols hauria votat el mateix si hagués conegut els resultats de les eleccions del 20 de desembre passat, segons l'enquesta postelectoral del CIS, en la qual el 62,8% diu que tenia decidit el seu vot força temps abans de la campanya.
Un altre percentatge important, el 35,9%, va decidir el sentit del seu vot durant la campanya electoral, tal com revela el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques -realitzat entre el 7 de gener i el 19 de març- i la publicació va coincidir amb la dissolució de les Corts i la convocatòria de noves eleccions el 26 de juny.
En l'enquesta també destaca que gairebé el 20% (19,9) dels electors va dubtar a inclinar-se per un o diversos partits, i sobretot entre PP i Ciutadans (16,9%) i entre PSOE i Podem (11,6%). El 8,4% no sabia si votar Podem o Ciutadans i el 9,3% es va debatre entre triar a la formació de Pablo Iglesias o Izquierda Unida, els dos partits que aquests dies negocien una coalició electoral per concórrer junts als propers comicis.
Crida l'atenció també la fidelitat dels electors a determinats partits, i de les quatre principals formacions és el PP el que sembla guanyar en nombre de fidels (només l'1,4% dels seus votants hauria canviat el vot davant del 6,5% del PSOE i el 5,6% de Podem). Del 78,4% que es reafirma en el sentit del seu vot al desembre, el 95,2% està disposat a votar de nou el PP, el 87,6% el PSOE, el 90,5% Podem i el 79,1% Ciutadans. En total són molt pocs els que haurien canviat de partit després del 20-D, el 14,3% dels votants de Ciutadans admet ara que s'hauria decantat per una altra opció, igual que el 12,2% dels electors de IU.
Diferents paràmetres de l'enquesta apunten que la influència de la campanya electoral no va ser determinant del vot final: el 65,8% assegura haver votat el seu partit per "convicció", el 24,6% amb "certs dubtes" i el 8,7% reconeix que ho va fer perquè es tractava "del mal menor". En paral·lel, el 62,8% assegura que tenia decidit el seu vot "bastant temps" abans de l'inici de la campanya electoral, encara que un gens menyspreable 35,9% admet haver-ho decidit durant la campanya.
I en campanya, l'enquesta del CIS demostra que la tele "mana", ja que va ser el mitjà preferit per la majoria dels votants (68,3%) per seguir els missatges dels partits polítics.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

El número dos de Gürtel, Pablo Crespo, va opinar que el fet que Francisco Correa el fitxés el...

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

Interior planteja que els agents municipals comparteixin numeració amb els Mossos, però no una...

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'"oposició real"

Enllaços recomanats: Premis cinema