La Guàrdia Civil de Tarragona va portar a terme aquest dimecres nous escorcolls relacionats amb el cas Inipro, que ja sobrepassa l'Ajuntament de Tarragona i s'estén també a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Les pistes van dur els investigadors fins a Viladecans. Allà l'empresa hi té la seva seu i la relació mercantil amb l'Ajuntament d'aquest municipi del Baix Llobregat és també molt intensa. Amb tot, la Guàrdia Civil va detenir el primer tinent d'alcalde, Joaquin Guerrero, i va escorcollar tant casa seva com el consistori, així com la seu d'Inipro.

Durant l'operació també es van fer simultàniament escorcolls als ajuntaments de Tarragona i Palau-solità i Plegamans i es van detenir també l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona Gustavo Cuadrado i dos empresaris vinculats a Inipro, Ricard Campàs i Enrique Miró. En finalitzar l'operatiu a Tarragona, Cuadrado va quedar en llibertat amb càrrecs i es preveia que Guerrero quedés en aquesta mateixa situació quan finalitzessin els escorcolls, mentre que Campàs i Miró es preveia que fossin traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona. El cas Inipro va esclatar l'any passat amb la investigació d'un contracte que l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona va subscriure l'any 2010 amb aquesta empresa i que, posteriorment, s'hauria prorrogat al marge de la normativa de contrac-tació amb l'Administració Pública.

És per això que el jutge va considerar que el contracte amb l'empresa podia suposar un cas de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació i alteració de preus en subhastes públics. La investigació ha trobat ara indicis que aquesta mateixa pràctica s'estaria reproduint en altres ajuntaments.

En aquest context, la Guàrdia Civil va escorcollar els ajuntaments de Viladecans i Palau-solità i Plegamans, a més del de Tarragona, i també es va entrar a la seu d'Inipro a Viladecans, una altra empresa de Barcelona, un despatx professional a Viladecans, un altre a Reus i els domicilis dels quatre detinguts.

En el cas de Viladecans, la Guàrdia Civil va analitzar cinc contractes de l'Ajuntament subscrits amb l'empresa Inipro, entre 2008 i 2011. Joaquin Guerrero era en aquell moment el responsable polític de la Secretaria Municipal, per la qual cosa ha estat detingut després que s'hagi escorcollat també casa seva.

Tot i això, fonts de la investigació consultades van apuntar que el primer tinent d'alcalde de Viladecans quedarà, probablement, en llibertat amb càrrecs un cop es donin per finalitzades les diligències de l'operatiu, que ahir a l'hora de tancar aquesta edició encara continuaven en marxa.

Els partits polítics de l'oposició asseguren que ja sospitaven de la presumpta mala praxi dels governs del PSC i ICV-EUiA en la contractació de serveis, i reclamen al govern municipal que doni explicacions públiques immediatament sobre aquest afer. Des del consistori es va defensar la "transparència" i el "compliment de la normativa" en relació amb la gestió municipal.

En el cas de Palau-solità i Plegamans els investigadors es van centrar en un contracte de l'any 2009 que l'Ajuntament va fer a una empresa vinculada a Inipro per prestar un servei d'informació a joves. Des del consistori confien en la "professionalitat i diligència" dels tècnics municipals i dels diferents governs que han gestionat el consistori.

En el moment dels fets l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans estava governat per un tripartit format per CiU, ERC i PP. El mandat passat van governar PSC, ICV i VdePsip, i actualment hi governen PSC, CiU i Guanyem Palau. En aquest municipi no s'ha realitzat cap detenció.

A Tarragona, el govern municipal del PSC s'ha mostrat sorprès per la detenció de l'excap de gabinet de l'alcalde Ballesteros i assegura que alguna explicació hi ha d'haver. Amb tot, des del govern tarragoní es van posar a disposició de la justícia, però insistien que els fets que envolten el cas Inipro no són objecte de delictes penals, sinó "mala praxi" de caire administrativa.

Per la seva banda, els grups de l'oposició reclamen explicacions i van destacar que Gustavo Cuadrado va deixar el càrrec "de sorpresa" a final d'octubre de l'any passat.