El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va donar ahir per fet que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el rebrà quan demani una reunió, com va fer amb el primer ministre de Kosovo, territori escindit de Sèrbia "a través d'una declaració unilateral d'independència".

A la sessió de control al President de la Generalitat en el ple parlamentari d'ahir, Puigdemont va replicar al president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, que el va acusar de fer el "ridícul" en presentar-se com a "president d'una república independent" i no ser rebut per Juncker, malgrat haver sol·licitat una reunió oficial amb ell.

Puigdemont va negar que sol·licités personalment aquesta reu-nió, encara que va admetre que el representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, sempre explora possibles "entrevistes amb les màximes autoritats" comunitàries.

El President es va mostrar convençut que, en el moment en què ell mateix enviï una carta signada del seu "puny i lletra", rebrà una resposta positiva de Brussel·les, perquè "probablement qui més interès tindrà" a mantenir aquesta reunió serà la mateixa Unió Europea. Per demostrar que la seva petició de reunió serà atesa amb independència que a Catalunya segueixi endavant el procés sobiranista, va recordar que la setmana passada Juncker va rebre a Brussel·les el primer ministre de Kosovo, Isa Mustafà. García Albiol es va mostrar "molt preocupat" pel fet que Puigdemont en la pràctica comparés Catalunya amb Kosovo i va exigir al President més "prudència i equilibri".

Segons García Albiol, davant la seva visita oficial a Bèlgica, l'equip de Puigdemont no només va demanar reunions amb el president de la CE i amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, sinó també amb dos vicepresidents de l'Eurocambra i amb un comissari. Les negatives converteixen el viatge de Puigdemont en un "fracàs": "no faci el ridícul quan vagi a Europa", li va etzibar.

A la rèplica, Puigdemont va carregar amb duresa contra el "ridícul", segons el seu parer, de la diplomàcia espanyola amb episodis com la recent destitució de l'ambaixador a Bèlgica, Ignacio Jesús Matellanes, "per gandul i per abús d'autoritat", o la "inducció a la falsificació d'una resposta oficial de la Comissió Europea" sobre Catalunya, o les amenaces de multes de la Comissió Europea a Espanya "pels incompliments" en els objectius de dèficit. "Li garanteixo que la gent de la UE han pres molt bona nota d'aquestes coses", va assegurar el President.

D'altra banda, Puigdemont es va mostrar disposat a discutir les "regles del joc", la data de celebració, la pregunta i el quòrum necessari en una hipotètica consulta sobre l'encaix de Catalunya a Espanya, segons una entrevista publicada ahir al diari belga Le Soir.

En aquesta entrevista, Puigdemont es mostra "extremadament escèptic" respecte a la possibilitat de trobar un acord amb el govern central que el faci renunciar al seu projecte sobiranista, ja que diu que "l'únic punt d'acord possible seria l'organització d'una consulta, és a dir, un referèndum". "Estaríem disposats a discutir les regles de joc, la data, la pregunta a plantejar als catalans, el quòrum, a garantir que no se celebri un nou referèndum en un nombre determinat d'anys...", afegeix el President.