Els quadres dirigents de CDC apostaran pràcticament de manera unànime per la creació d'un nou partit en la consulta interna convocada el 21 de maig perquè la militància decideixi si Convergència ha de refundar-se o només renovar-se.

La pràctica totalitat dels dirigents consultats per Efe -llevat d'algunes excepcions que encara no han volgut avançar el sentit del seu vot- secunden l'opinió del president de la formació, Artur Mas, que avui ha expressat públicament que votarà el 21 de maig a favor de fundar un nou partit.

Són favorables a aquesta opció, per exemple, el líder del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, l'exnúmero dos del partit i ara conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que aposta "sens dubte i a fons" per aquesta alternativa, i l'exconseller de Justícia Germà Gordó, partidari de crear un nou partit encara que mantenint el concepte de Convergència en el nom.

Els tres van traslladar a Artur Mas abans del 27S la seva predisposició a agafar les regnes de la nova CDC, si bé Rull, a l'assumir al gener el timó de la conselleria, va renunciar a seguir jugant un paper protagonista dins del partit, mentre que Turull i Gordó encara no han anunciat públicament la seva intenció de postular-se al congrés que celebraran al juliol els convergents.

També és favorable a fundar un nou partit el coordinador de règim intern de la formació, Francesc Sánchez, i el vicesecretari general d'Estratègia, Francesc Homs, que aspira a repetir com cartell electoral el 26 de juny, encara que abans haurà de competir en primàries amb una altra precandidata, Silvia Requena.

Aquesta aspirant forma part del corrent intern Generació Llibertat, que també propugna la fundació d'un nou partit, igual que Llibergència, on s'agrupen els liberals del partit.

La portaveu de CDC, Marta Pascal, també votarà a favor de crear una nova formació perquè creu que és la fórmula més adequada per respondre a fons als reptes de la societat catalana.

La mateixa opció escolliran l'alcalde de Premià de Mar (Maresme) i president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el número dos de CDC al Congrés en les passades eleccions generals, Carles Campuzano.

Encara que molt difícilment es desmarcaran d'aquesta posició gairebé unànime dins de la direcció, no tots els dirigents convergents han volgut expressar encara què votaran en la consulta del 21 de maig, un dissabte en el qual també es preveuen les primàries per al cartell del 26J.

Un exemple és el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hereu polític d'un clar partidari de crear un nou partit, com és Artur Mas.

Tampoc la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha volgut revelar encara el sentit del seu vot, encara que sempre s'ha expressat a favor de fer de CDC un instrument nou per a la nova etapa orientada a construir un Estat català.