El primer cas de microcefàlia d'un fetus per contagi del virus del Zika a l'estat espanyol s'ha detectat en una dona embarassada a Catalunya. Segons va avançar ahir 8TV i van confirmar fonts sanitàries, la mare, que hauria resultat infectada en un viatge a Amèrica Llatina, ha manifestat de moment la seva intenció de tirar endavant l'embaràs, que és en la seva setmana número 20.

Actualment, a Catalunya hi ha 39 casos d'infecció pel virus del Zika dels quals 15 són homes i 24, dones, quatre de les quals estan embarassades, per la qual cosa se'ls sotmet a "estrictes controls periòdics per conèixer l'evolució del fetus".

El departament de Salut de la Generalitat va fer públic anit un comunicat en el qual informa que una d'aquestes quatre dones està infectada pel Zika i dengue i el fetus presenta "diverses malformacions". A la resta dels tres casos, els fetus evolucionen favorablement, a més, segons Salut, es dóna el cas que una dona infectada fa mesos pel virus del Zika ha estat mare recentment i tant ella com el nadó estan en perfecte estat i no presenten cap complicació.

En aquest sentit, la conselleria de Salut va voler transmetre un missatge de tranquil·litat i reiterar que, a data d'avui, a Catalunya no hi ha transmissió autòctona del virus del Zika, i que tots els casos detectats fins ara han estat importats.

La Generalitat remarca que es continua aplicant el protocol d'atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc de contraure aquest virus, de manera que es realitza un seguiment exhaustiu de les gestants i dels nadons després del part.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya reitera la importància d'informar del risc existent les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques, principalment a països del Carib, Amèrica del Sud, Amèrcia Central i Àfrica.

Aconsellen que, fins on sigui possible, aquestes dones ajornin el seu viatge fins al final de l'embaràs.