Els Mossos d'Esquadra participaran de forma continuada i permanent a la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista del ministeri de l'Interior i s'integraran aviat al Centre d'Intel·ligència del Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco), amb l'objectiu de millorar la cooperació policial.

Així ho va anunciar ahir el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, després de reunir-se amb el conseller d'Interior català, Jordi Jané, amb qui va acordar que delegacions de les dues institucions es reuneixin per materialitzar aquesta "cooperació operativa".

D'això, se n'encarregaran els pròxims dies dos grups de treball, formats per cinc alts càrrecs del Govern en funcions i cinc de la Generalitat i liderats respectivament pel secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i el secretari del departament d'Interior català, César Puig.

Tots dos signaran les pròximes setmanes "i abans de les noves eleccions", en paraules de Jané, dos convenis que substituiran el subscrit el 2011 perquè els Mossos s'integrin de forma "estable" a la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista i al Citco.

Tots dos van coincidir en la necessitat que la policia catalana participi sempre en aquests organismes, la qual cosa obeeix "la més elemental de les col·laboracions entre policies", va dir Jané.

"És normal que una mateixa investigació la portin diferents cossos i, per això, el Citco decidirà qui segueix amb aquesta investigació per evitar duplicitats", va afegir Fernández Díaz, que va qualificar la reunió de "molt positiva i profitosa".

Per als dos la reunió "de treball" va servir per reafirmar que, des d'àmbits de competència diferents, "el més important és garantir la seguretat dels ciutadans catalans". I és que, va postil·lar el ministre, tant l'Executiu central com la Generalitat tenen "el deure de coordinar-se per lluitar de forma eficaç amb el terrorisme i el crim organitzat". Fernández Díaz i Jané també veuen necessari la celebració, una vegada hi hagi un Govern central electe, de la Junta de Seguretat de Catalunya, que no es reuneix des de fa set anys.