El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, estudia la possibilitat d'incrementar l'IRPF a les rendes més altes dels catalans. Junqueras, que espera tenir el suport de la CUP per aprovar els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a aquest any, admet que aquesta opció s'ha posat sobre la taula en el marc de les negociacions pressupostàries, però va aclarir que encara no hi ha una decisió presa.

Preguntat per si el Govern preveu incrementar l'IRPF a les rendes més altes, el conseller afirma: "estem disposats a estudiar-ho tot i a considerar totes les opcions sempre que siguin raonables i sostenibles. Estem escoltant les propostes que ens arriben i les estem valorant conjuntament amb els grups que ens les fan".

La tarifa de l'IRPF a Catalunya té 10 trams diferents -davant dels cinc estatals- i el tipus màxim és del 48%. Encara que Junqueras no va concretar quines possibilitats s'analitzen ni en quins trams, la pujada de l'IRPF a les rendes més altes és un camí que han seguit últimament diversos governs autonòmics, com els d'Aragó, Cantàbria i les illes Balears, que han apujat aquest impost a les rendes superiors als 100.000 euros.

Rebaixar les més baixes

En tot cas, Junqueras aclareix, en al·lusió a l'IRPF que s'aplica a les rendes baixes i mitjanes, que "hi ha molts trams en els quals Catalunya està a dalt del tot", per la qual cosa "és impossible" apujar-los més. De fet, Junqueras assegura que voldria "rebaixar la pressió" fiscal "especialment a les rendes més baixes", però aquestes són mesures "gairebé impossibles de prendre" en aquests moments, amb l'actual "asfíxia" financera.

"Si tinguéssim els 600 milions d'euros de l'impost català de dipòsits bancaris -que està suspès pel Tribunal Constitucional-, és evident que no caldria tenir-los en un altre àmbit, com el de l'IRPF" o en altres, va afegir el titular d'economia de l'executiu català.

D'altra banda, Junqueras considera que es pot preveure que l'economia catalana creixi entorn del 3% aquest any, per damunt del conjunt de l'Estat, que hauria de créixer el 2,7 %, segons les previsions realitzades per part del Govern espanyol.

El conseller d'Economia va comentar que preveu que el producte interior brut (PIB) català "creixi prop del 3 %, i si fóra possible una mica més, millor". Catalunya es va mantenir el 2015 com la comunitat amb el PIB més alt d'Espanya i va tancar l'any amb un increment del 3,4 %, segons dades de l'Idescat.

Segons el parer de Junqueras, "hi ha elements que continuen invitant a un cert optimisme", com són el bon comportament del turisme, de les exportacions i la inversió estrangera. El titular d'Economia de la Generalitat remarca que l'economia catalana seguirà creixent el 2016 de forma "molt superior" al seu dèficit.

En canvi, Junqueras remarca que l'economia espanyola, "fins i tot comptant que compleixi la previsió de creixement del 2,7%", continuarà creixent "molt per sota" del seu nivell de dèficit públic, de manera que "pel que fa al creixement real, el seu comportament continua sent clarament negatiu".

En aquest sentit, el conseller alerta que els únics instruments que poden "limitar l'amenaça de l'esclat de la bombolla formada per l'oferta monetària i el deute públic" són el creixement de l'economia i "una mica d'inflació", i va contrastar el "creixement real" de l'economia catalana amb la dinàmica de l'economia espanyola. "Malgrat que les xifres han millorat globalment els últims anys, amb el dèficit més petit i amb el creixement més gran de l'última dècada, tot i així el dèficit de l'economia espanyola va ser el doble de gran que el creixement", va afirmar.

En referència amb els contactes amb la CUP, ha assegurat que "respecta" la seva sobirania, però que li "agradaria" que abonessin els pressupostos perquè "no aprovar-los limitaria molt la capacitat de fer coses noves, per exemple en l'àmbit de les polítiques socials" o bé en d'altres com el projecte de la Hisenda pròpia.

"Els pressupostos han de revertir les retallades produïdes en els últims sis o set anys. Són elements més que suficients perquè tothom tingui elements d'estímul per aprovar-los", pensa el conseller. Junqueras va comentar que els últims recursos presentats pel Govern davant el Constitucional suposaran una minva d'ingressos d'uns 56 milions d'euros, 11 d'ells per l'aportació de l'impost sobre pisos buits i 45 relacionats amb l'impost català que grava la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear. Amb tot, el vicepresident ha assegurat que els comptes de l'executiu per a aquest 2016 seran "el més realistes possible" i que no es dedicarà a "pintar" ingressos si no els té garantits.