Presentada la segona edició de la campanya «Cap nen sense bigoti»

Les 1.394 oficines de CaixaBank a Catalunya es mobilitzen per facilitar el consum de llet a les famílies desafavorides

07.05.2016 | 07:41
Presentada la segona edició de la campanya «Cap nen sense bigoti»

El director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró; el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, i el catedràtic emèrit en nutrició i bromatologia a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Abel Mariné, han presentat a la capital catalana la segona edició de la campanya «Cap nen sense bigoti», centrada en la recollida de llet en favor de famílies en risc d´exclusió social.
Actualment, els bancs dels aliments atenen 235.637 persones a Catalunya més de 41.000 de les quals són nens d'entre 1 i 16 anys„ que tenen dificultats per accedir regularment al consum d´aliments bàsics per a una dieta equilibrada, com la llet.

Per abordar aquesta problemàtica, i després de l´èxit de la primera edició de la campanya, en què es van recollir 565.000 litres de llet a Catalunya „més d´un milió a tot Espanya„ gràcies als donatius altruistes de milers de ciutadans del nostre país, en aquesta nova edició la recollida es durà a terme durant dues setmanes, del 9 al 20 de maig.

Els ciutadans es poden adreçar a qualsevol de les 1.394 oficines de CaixaBank desplegades per Catalunya „5.239 a tota Espanya„. En el marc d´aquest acord, l´Obra Social "la Caixa" posa en marxa la recollida amb una primera donació de 50.000 litres de llet i una aportació addicional d´un litre per cada deu litres recollits.

En paraules del director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, «l´Obra Social "la Caixa" té entre els seus objectius primordials la reducció de la desigualtat a través de programes com CaixaProinfància, l´objectiu del qual és garantir la promoció socioeducativa dels menors en risc d´exclusió atesos. Però aquest seria un objectiu inabastable si no garantíssim l´accés a béns bàsics a infants i adolescents. Només satisfent necessitats tan essencials com una alimentació equilibrada, se´n poden atendre d´altres de més elevades».

Un cop més serà imprescindible l´ajuda dels voluntaris de "la Caixa", que aportaran part del seu temps per fer arribar els donatius a l´entitat més propera, d´entre les 700 que són beneficiàries dels bancs dels aliments catalans. Així mateix, la recollida es promourà als 57 centres propis de gent gran que l´Obra Social "la Caixa" té al territori, així com als CaixaForum de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, CosmoCaixa i Palau Macaya.

A més, a partir d´avui i fins al 15 de juliol, també serà possible fer aportacions electròniques a la pàgina de Microdonatius de "la Caixa" o enviant un SMS amb la paraula «LLET» al 28024. L´Obra Social "la Caixa" posa a disposició de la campanya tots els seus caixers automàtics i canals electrònics per a les donacions econòmiques: portal de "la Caixa", Línia Oberta, CaixaMòbil i canvi de Punts Estrella. Igualment, és pot fer una aportació a www.granrecollidadellet.cat. Cap nen sense bigoti se suma a la campanya La fam no fa vacances, promoguda pels Bancs dels Aliments.

La llet, producte fonamental en una dieta equilibrada

Segons el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, «malgrat que des de la seva creació, els bancs dels aliments han anat incrementant cada any la quantitat d´aliments recollits, hi continua havent mancances. La llet és un dels productes més sol·licitats per les entitats socials que atenem col·lectius en risc d´exclusió i no s´aconsegueix cobrir la demanda existent». L´any passat, els bancs dels aliments van distribuir 4,39 milions de litres de llet, però encara hi ha dèficit. Els bancs dels aliments es marquen com a objectiu distribuir un litre per persona i per setmana, però l´any 2015 només es va aconseguir un 35 % d´aquesta meta.

La llet és una font important de proteïnes, energia, greixos, minerals i vitamines, però a més conté una àmplia sèrie de compostos que tenen un paper fonamental en el creixement i el desenvolupament.

El catedràtic emèrit en nutrició i bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Abel Mariné, explica que la llet de vaca té un poder calòric moderat, aporta proteïnes d´alta qualitat, lactosa (sucre menys dolç que la sacarosa o el sucre corrent), vitamines (A, D, E, B1, B2, B12, àcid fòlic), minerals (fòsfor, potassi, magnesi, zinc, iode) i, sobretot, calci, un element mineral fonamental per a ossos i dents, i que contribueix a la prevenció de l´osteoporosi. I destaca: «El calci, i la llet en el seu conjunt, són importants a totes les edats, però sobretot en la infància, l´adolescència, la gestació, la lactància i l´envelliment. Només han de restringir o suprimir el consum de llet les persones que realment tenen intolerància a la lactosa».

En gent gran, infants i adolescents, la llet, o millor dit el seu equivalent, les fórmules làcties, constitueixen un aliment insubstituïble. L´Organització de les Nacions Unides per a l´Alimentació i l´Agricultura (FAO) apunta que, com a mitjana, un got diari de 200 mil·lilitres de llet de vaca proporciona a un menor de 5 anys el 21 % de les seves necessitats de proteïnes i el 8 % de calories i nutrients.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema