El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), torna a enviar un missatge de tranquil·litat respecte a les infeccions per virus zika que s'estan registrant a Catalunya des de fa uns mesos. En aquest sentit, i tal i com ha explicat avui el secretari de Salut Pública, Joan Guix, el total de 39 casos d'infeccions per aquest virus són importats i que, a data d'avui, a Catalunya no s'ha produït transmissió autòctona. El mateix conseller de Salut, Antoni Comín, ha subratllat que per aquests motius "cal transmetre realisme però sense alarmismes".

Acompanyat en roda de premsa per la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané i per la presidenta de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, Elena Carreras, Guix ha remarcat que el mosquit més potencialment transmissor d'aquest virus no està present a Europa i que, en el cas de Catalunya, el mosquit tigre té molt poca capacitat per fer-ho. "Una picada de mosquit no implica haver-se d'infectar, i una infecció no ha de comportar automàticament malformacions en el fetus. De fet, la probabilitat que això darrer succeeixi és extremadament baixa", ha explicat Guix.

No obstant això, Guix, Jané i Carreras han tornat a assenyalar els consells per evitar que les dones embarassades puguin infectar-se de zika. Així, se les recomana no viatjar a les zones endèmiques (principalment països del Carib, d'Amèrica del Sud i d'Amèrica Central, així com d'Àfrica) i, en cas de fer-ho, aplicar els repel·lents adequats a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, de màniga llarga i que cobreixin la major part de la superfície del cos. Amb tot, es reitera la conveniència que les dones que hagin estat en algun dels països de risc siguin sotmeses a una anàlisi de sang per detectar la presència d'anticossos contra el virus del Zika, independentment de si presenten símptomes. A més, si la parella de la dona embarassada ha viatjat a aquests països també es recomana l'ús del preservatiu durant la gestació com a mètode per evitar transmetre la infecció.

Guix, però, ha fet una crida a combatre el mosquit tigre en l'àmbit domèstic, prenent mesures com eliminar els dipòsits d'aigua on aquests insectes es reprodueixen o neutralitzar-los foradant-los, invertint-los, cobrint-los o canviant-ne l'aigua setmanalment. En aquest sentit, s'ha recordat que enguany s'han incrementat, i avançat unes setmanes, les actuacions que l'ASPCAT coordina amb altres entitats territorials per a combatre la presència d'aquest mosquit a Catalunya. A més, a partir de la setmana que ve, Salut augmentarà la difusió d'informació sobre el zika i consells audiovisuals per prevenir picades de mosquits amb anuncis a mitjans de comunicació i a través de les xarxes socials.

Balanç d'infeccions per zika

Salut confirma que actualment a Catalunya hi ha 39 casos d'infecció pel virus zika, dels quals 15 són homes i 24 dones. D'aquestes dones, 4 estan embarassades i continuen sent sotmeses a estrictes controls periòdics per a conèixer l'evolució dels fetus. Una d'aquestes dones ha estat infectada per zika i dengue i el fetus presenta diverses malformacions -entre aquestes, microcefàlia-, detectades entre la setmana 19 i 20 de gestació. En la resta dels tres casos, els fetus evolucionen favorablement. A més, es dóna el cas que una dona infectada fa mesos pel virus zika ha estat mare recentment i, tant ella com el nadó, es troben en perfecte estat i no presenten cap complicació.

En tots els casos, però, es continua aplicant el protocol d'atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus zika. Aquesta guia d'actuació implica fer un seguiment exhaustiu d'aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part.