El Tribunal Constitucional ha anul·lat l'incís dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya del 2015 que permet augmentar la despesa de personal més enllà de la despesa autoritzada per a l'exercici amb la finalitat de posar "en funcionament nous serveis" de l'administració autonòmica.

El ple del Tribunal Constitucional ha decidit, per unanimitat, declarar la inconstitucionalitat i nul·litat d'aquest incís dels pressupostos catalans i estimar d'aquesta manera el recurs presentat pel govern central.

L'executiu de Rajoy a argumentar que l'article recorregut contradiu allò disposat per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2015, que expressament prohibeix "qualsevol despesa en matèria de personal que comporti un increment global de la massa retributiva autoritzada per al 2015". Per al Tribunal Constitucional, aquest article vulnera competències exclusives de l'Estat.

La sentència del TC recorda la doctrina constitucional en la matèria segons la qual l'Estat "pot establir mesures de contenció de despesa pública" fins i tot quan aquestes mesures incideixin en l'autonomia pressupostària de les comunitats autònomes. La Generalitat i el Parlament de Catalunya van al·legar que podria entendre's que l'article impugnat "només permetria la creació de nous serveis públics si això no comporta un increment global de la plantilla de personal del sector públic català" i "si prèviament s'ha reduït la despesa de personal en altres serveis".

No es pot interpretar l'incís qüestionat com proposen la Generalitat i el Parlament de Catalunya, diu el Tribunal Constitucional. El text conté "una excepció de la regla general que impedeix ampliar la plantilla si comporta un increment de les despeses", afegeix el pronunciament de l'alt tribunal espanyol.

No obstant això, la declaració d'inconstitucionalitat de l'incís recorregut, diu també el Constitucional, no impedeix a la Generalitat "posar en funcionament nous serveis públics si la instauració d'aquests nous serveis no comporta un increment de despeses de personal".