La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar ahir a la Generalitat de Catlaunya que una part de la llei de pobresa energètica no va ser recorreguda ni està suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) i el va convidar a aplicar aquestes mesures i a concretar les ajudes econòmiques.

En la roda de premsa posterior a la celebració de la reunió del Consell de Ministres espanyol, Sáenz de Santamaría va ser preguntada per la decisió de la Generalitat catalana d'aprovar una nova llei antidesnonaments i contra la pobresa energètica després que l'Executiu espanyol recorregués al TC la part processal d'aquesta norma.

La número dos de l'executiu central va insistir que la part que es refereix a la pobresa energètica no està recorreguda i va remarcar que el manteniment d'aquests capítols va ser precisament una cosa en la qual va posar èmfasi el President català, Carles Puigdemont, en la seva reunió el passat 20 d'abril amb el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy.

I Sáenz de Santamaría va remarcar que no va ser recorreguda perquè no afecta el principi d'igualtat dels espanyols ni el repartiment competencial.

Per això, va considerar que la Generalitat pot "dedicar les seves energies" al desenvolupament reglamentari de la norma o a establir els fons econòmics que permetin portar-la a terme per ajudar les persones que estan en situació d'especial vulnerabilitat.

També va assenyalar que el mateix Tribunal Constitucional ofereix moltes vegades la via per fer que una regulació sigui plenament constitucional, un camí que, segons el seu parer, podria explorar la Generalitat catalana.

En aquest sentit, Sáenz de Santamaría va tornar a insistir que el TC és el mecanisme previst per resoldre divergències entre institucions sobre la interpretació de la Constitució i de les lleis.

Un recurs al qual la Generalitat ha acudit i amb més freqüència que el mateix Estat: ha anat en 51 ocasions al Tribunal Consitucional, i el govern espanyol ha presentat 32 recursos.

Després d'emfatitzar que l'alt tribunal els dóna "bastant la raó", la vicepresidenta va llançar un missatge a les autoritats catalanes: "si vas al Tribunal Constitucional perquè resolgui els teus conflictes competencials, has d'acceptar quan et dóna la raó i quan te la treu".