La gola profunda dels papers de Panamà, conegut com John Doe (pseudònim habitual per amagar una identitat), va reclamar ahir a la Comissió Europea (CE), al Parlament britànic i al Congrés dels EUA immunitat per als filtradors que treuen a la llum actuacions il·legals. El diari alemany Süddeutsche Zeitung, primer receptor fa ja més d'un any dels milions de documents de milers d'empreses i actius opacs a paradisos fiscals, va publicar ahir el "manifest" en el qual la seva font anònima explica els motius del seu procedir.

"No treballo per cap govern ni agència d'intel·ligència, ni de forma directa, ni com a empleat, ni com a contractat, i mai no ho he fet", afirma la font anònima per assegurar que no va difondre els documents amb una motivació política, sinó simplement "per la dimensió de les injustícies que descrivien". Tot i que les denominades empreses pantalla no són il·legals per definició, destaca, són usades per a molts delictes greus, més enllà de l'evasió d'impostos.

"Vaig decidir exposar davant l'opinió pública Mossack Fonseca (el bufet panameny propietari dels documents) perquè vaig pensar que els seus fundadors, empleats i clients haurien de respondre pel seu paper en aquests delictes, dels quals només alguns han sortit a la llum", afegeix .

També considera escandalós "el que està permès", però acusa el bufet panameny d'"haver violat de forma conscient i reiterada" lleis a tot el món.

El filtrador assegura que dels papers de Panamà podrien derivar "milers de processos" si les autoritats judicials hi tinguessin accés, però no qüestiona la decisió del Süddeutsche Zeitung i del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ, en la sigla en anglès) de no facilitar-ho.

"Jo, però, estaria disposat a cooperar amb les autoritats judicials en el marc de les meves possibilitats", manifesta abans de denunciar com altres filtradors als Estats Units i a Europa han vist les seves vides "destrossades" després d'haver tret a la llum activitats presumptament delictives.