Izquierda Unida va exigir a Podem estar representada en una sisena part dels llocs de les llistes amb més possibilitats d'arribar al Congrés després de les eleccions del 26 de juny, cosa que suposaria, segons les previsions de la formació, aconseguir prop d'una desena d'escons. Així ho va anunciar el portaveu d'IU Unidad Popular a la cambra baixa, Alberto Garzón, en arribar a la seu de l'organització a Madrid, on es va celebrar el consell polític federal de la formació. IU farà una nova consulta a les seves bases sobre la possible coalició la setmana que ve.

Garzón va reconèixer que encara hi ha "esculls" i "elements que han de ser superats", fet que obliga la seva formació a ser "més audaç i hàbil" per arribar a un acord "satisfactori" que faci realitat la coalició. Entre aquests elements "secundaris", segons les seves paraules, hi ha la configuració de les llistes electorals, però, com que IU vol avançar en l'acord, ha plantejat, des de "la generositat", estar representada en una sisena part dels possibles escons que aconseguiria la coalició segons les projeccions que treu dels resultats del 20-D.

Garzón va demanar que la negociació entre la seva formació i Podem avanci al marge del "soroll legítim" que poden causar "titulars de mitjans de comunicació", ja que s'està forjant un acord "d'èxit". Preguntat per les declaracions del responsable d'Organització de Podem, Pablo Echenique, que va assenyalar que IU havia rebutjat una proposta perquè tingués nou diputats després de les eleccions del juny, Garzón va advocar per mantenir "la discreció", ja que és un factor clau perquè l'acord arribi a cristal·litzar.

Del consell d'ahir, Garzón va admetre sortir-ne "content" perquè s'havia demostrat "la voluntat política incontestable" d'arribar a un pacte de coalició, que propicia que un optimisme "prudent" davant un possible acord final.

Per la seva banda, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, va opinar que si les converses amb Podem acaben quallant "pot haver-hi canvis substancials al país". Sobre si la configuració de les llistes es veu com un obstacle, Lara va afirmar que és "un element més", però no és el més important.

Paral·lelament, Echenique va considera que les posicions per arribar a un pacte amb IU estan "més a prop que mai", tot i que persisteix l'escull de les llistes.