Sans, encara que més prims, els tres periodistes espanyols Ángel Sastre, Antonio Pampliega i José Manuel López són ja a casa i amb la família després de romandre gairebé un any segrestats a Síria. Al voltant de les 9.00 del matí d'ahir, va aterrar a la base de Torrejón de Ardoz l'avió de l'Exèrcit de l'Aire en què van viatjar, des de Turquia, els tres informadors i personal de diversos ministeris. A la pista d'aterratge els esperaven familiars i la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que va ser l'encarregada de coordinar les tasques per al retorn dels periodistes.

Els tres han estat segrestats des del juliol de l'any passat. Els seus raptors els van capturar als voltants d'Alep, una de les ciutats més devastades per la guerra civil que enfonsa el país i en la qual es trobaven els periodistes per cobrir les conseqüències del conflicte. Els periodistes eren agents lliures i col·laboraven amb diversos mitjans per narrar els efectes d'una guerra més, ja que els tres n'havien cobert diverses, els últims anys, en diferents parts del món.

Dissabte, una vegada alliberats, i ja a Turquia, des d'on va partir l'avió del ministeri de Defensa, un examen mèdic va constatar que estaven en bon estat i van prendre rumb fins a Madrid. A Turquia la vicepresidenta va tenir un primer contacte telefònic amb els periodistes. Segons fonts properes a la família, el rei els va telefonar ahir després de la seva arribada i els va felicitar per l'alliberament. El contacte que dissabte va poder tenir la vicepresidenta es va convertir ahir al matí en una abraçada quan Pampliega, Sastre i López van baixar per les escales de l'avió. Immediatament després els familiars van entrar a la pista per rebre'ls, alguns dels quals sense poder contenir l'emoció.

El 90 % dels temps, tancats

Al cap de poc, en una conversa amb Efe, van relatar que, pràcticament el 90 % del seu temps de captivitat l'havien passat en habitacles tancats, si bé, van dir, els segrestadors els havien tractat bé. Des d'una cafeteria de Madrid, van reconèixer que no havien sabut en cap moment en quin lloc havien estat segrestats durant deu mesos. Segons el seu relat, han estat en almenys sis cases, sempre tancats en habitacions de les quals únicament sortien, i només en determinades ocasions, per passejar per un pati. A dins feien exercici fugir de l'avorriment. Al llarg de tres mesos, els primers, van romandre plegats, però al cap d'aquest temps els raptors van decidir separar Pampliega, mentre que López i Sastre van compartir l'un al costat de l'altre el temps de la captivitat. Fins dissabte, quan van ser alliberats, cap no havia tingut coneixement de l'estat de Pampliega. Un cop passat el pitjor, els tres periodistes van declarar que estaven bé de salut, encara que també una mica "desbordats" per la situació. De moment, han escollit no oferir rodes de premsa.

A la satisfacció i l'alleujament pel seu alliberament, s'hi van unir ahir les mostres de felicitació i solidaritat, com la del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que al seu compte de Twitter va penjar una foto amb la sortida de l'avió dels periodistes i va escriure: "benvinguts!". Va traslladar la seva alegria a familiars i amics, igual que el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que es congratulava per aquest "feliç" desenllaç. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va viatjar ahir a Mèrida per participar en la Festa de la Rosa, va demanar als assistents que dediquessin el primer aplaudiment als tres periodistes que acabaven de tornar a Espanya. "Benvinguts a casa", els va dir, enmig de l'ovació als alliberats.