Podem i Izquierda Unida (IU) van aconseguir ahir tancar un acord per concórrer de forma conjunta a les eleccions generals que se celebraran el proper 26 de juny, uns comicis davant els quals PP i PSOE van llançar ahir missatges reclamant el suport dels ciutadans en considerar cada un d'aquests partits que són els que representen el vot útil.

Les negociacions entre el partit de Pablo Iglesias i el d'Alberto Garzón han fructificat amb l'objectiu proclamat per les dues formacions de "recuperar el país" a favor de "les classes populars i les majories socials" i guanyar les eleccions al PP.

L'únic pas que falta perquè aquest acord se segelli és la consulta que cada un d'aquests partits farà als seus militants al llarg d'avui i demà.

La coalició electoral formada per Podem i IU pretén, segons els seus mateixos protagonistes, no només situar-se com a primera opció de l'esquerra, sinó arrabassar també al PP la primera posició obtinguda en les eleccions del 20 de desembre.

En el marc de l'acord, es preveu que IU tingui un de cada sis diputats al Congrés que aconsegueixi la coalició i un mínim de quatre senadors, a més que el seu logotip aparegui a les paperetes electorals.

No obstant això, el PP afronta aquests comicis amb l'estratègia de presentar-se com la força política del vot útil per impedir que a Espanya governi Podem. És el que va assegurar ahir el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, després de la reunió del comitè de direcció del seu partit que va presidir Mariano Rajoy.

"Si no vols que governi Podem, vota el PP" serà el principal missatge que llançaran els populars per als comicis de juny, en els quals mantindran les seves propostes de desembre encara que amb petites modificacions.

Casado va advertir que Podem s'ha "posat a la diana" el PP i els ciutadans han de tenir clar que tant si aquest partit treu més vots que el PSOE com si els socialistes pretenen pactar com ells, "al final l'alternativa al Partit Popular és un govern de Podem". Va explicar que seguiran plantejant com a lema que aposten "per Espanya seriosament", encara que amb el matís que "ara més que mai", una vegada els espanyols han pogut "prendre la matrícula" de cada un dels partits.

Si el PP va apel·lar al vot útil davant el 26 de juny, també ho va fer el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de visita al País Basc.

Sánchez es va mostrar convençut que els socialistes poden guanyar el PP el pròxim 26 de juny si "tots" s'uneixen al voltant del "gran partit del canvi" que és el PSOE.

Un dia després de confirmar-se com a únic candidat socialista a la presidència del govern en ser l'únic aspirant a reunir el nombre d'avals necessaris, Sánchez va assenyalar que Espanya "no mereix" ser governada ni per la "mandra" de Rajoy, ni per la "intransigència" d'Iglesias.

"Jo vaig ser valent i el PSOE va tenir coratge", va insistir Sánchez en al·lusió al debat d'investidura al qual es va presentar després de les eleccions generals del 20 de desembre.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, es va referir a l'acord Podem-IU abans que es fes públic per subratllar que si el partit d'Iglesias assumeix "definitivament" la ideologia, el deute i "tot el bagatge" d'Izquierda Unida, "serà qualsevol cosa menys un competidor" electoral.

Una conclusió a la qual arriba després de deixar clar que, per a Ciutadans, no hi ha "res més vell" en política que les idees del comunisme o del PCE.

Rivera també va insistir que no podrà haver-hi una nova etapa política a Espanya després de les eleccions si no hi ha un nou govern "amb un nou equip", ja que ni "Rajoy, ni Bárcenas, ni Barberá ni l'alcalde de Granada poden encapçalar la nova era de la regeneració política".