El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha arxivat de nou la xiulada a l'himne nacional que es va fer al Camp Nou el 30 de maig de l'any passat durant la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic de Bilbao, per entendre que els possibles delictes només es podrien imputar a persones físiques.

Andreu ja va arxivar aquesta causa, però la sala penal de l'Audiència Nacional el va obligar a reobrir-la perquè considerava que els fets podien ser delictius atenent l'"ambient institucional" derivat de les aspiracions independentistes del Govern català. El magistrat, en el nou acte, no entra a analitzar aquests arguments i es queda en un aspecte més formal, ja que entén que els delictes d'injúries al rei o d'ultratges a la nació no els poden cometre persones jurídiques, i la querella de Manos Limpias es dirigia només contra aquest tipus de persones.

En concret, anava tant contra el FC Barcelona i l'Athletic Club, com contra diverses associacions independentistes com Catalunya Acció, Plataforma pel Dret a Decidir o Units per Declarar la Independència de Catalunya.

El magistrat afegeix que els fets es podrien tipificar, "amb molta dificultat", en un delicte d'incitació a l'odi, i en aquest cas sí que en podrien ser responsables persones jurídiques, però es dóna el cas que la final es va jugar un mes abans que el delicte entrés en vigor en el Codi Penal.