El president de Panamà, Juan Carlos Varela, va afirmar ahir que el país està "preparat" per enfrontar-se a la publicació de la base de dades dels Papers de Panamà, en la qual els usuaris poden indagar sobre 214.000 compa-nyies, fundacions i fons d'inversió. Precisament, ahir, el Consorci Internacional de Periodistes de Recerca (ICIJ) va publicar ahir la base de dades dels Papers de Panamà, en la qual els usuaris poden buscar els noms de gairebé 214.000 companyies, fundacions i fons que són part de la recerca.

"Estem preparats per intercanviar informació amb els països que estan disposats a intercanviar informació, i per cooperar judicialment amb els països que així ho sol·licitin", va indicar el governant després d'un acte oficial en el qual va presentar l'operació Escut, de lluita contra el narcotràfic. El Consorci Internacional de Periodistes (ICIJ), responsable de la filtració el 3 d'abril, va posar ahir a la disposició del públic la base de dades completa del bufet panameny Mossack Fonseca, epicentre del cas i especialitzat en la creació de societats opaques en paradisos fiscals. Es tracta d'11,5 milions de documents, que ja han assenyalat molts polítics i alts càrrecs de tot el planeta, entre ells diversos caps o excaps d'Estat i de govern.

"Si les grans potències es volen barallar, no està bé que usin Panamà com a territori per a aquesta baralla. Si volen baralla, que es barallin als seus països, però no usin el nostre sistema financer i el nostre sistema fiscal per a això. No ho permetré com a cap d'Estat", va declarar Varela.

De la seva banda, l'ICIJ va publicar ahir la base de dades dels Papers de Panamà, en la qual els usuaris poden buscar els noms de gairebé 214.000 companyies, fundacions i fons que són part de la recerca. L'organització periodística, amb seu a Washington, va publicar la base de dades on hi ha les adreces de persones i empreses de més de 200 països.

Segons el consorci, que ha encapçalat la recerca juntament amb el diari alemany Süddeutsche Zeitung, es tracta de "la revelació d'informació més important de la història sobre companyies opaques i secretes".