El director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, va anunciar ahir que no expulsaran de la policia catalana els agents condemnats per la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez en una reducció ni els obriran un expedient disciplinari perquè no volen imposar-los una "doble sanció".

Els sis mossos acusats de matar Juan Andrés Benítez en una reducció policial van acceptar dilluns una pena de dos anys de presó, que els deslliura d'entrar a la presó, després d'un acord in extremis amb l'acusació popular, que va imposar com a condició que se'ls prohibeixi patrullar durant cinc anys. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Batlle va avançar ahir que no expulsaran els mossos condemnats per homicidi imprudent ni els obriran un expedient disciplinari intern, perquè "per un mateix fet no pots condemnar dues vegades".

"Jo crec que en aquests moments el tema està tancat des del punt de vista penal. Hi ha el principi de no fer una doble sanció. Aquí hi ha hagut una sentència 'in voce', dictada amb la conformitat de totes les parts, la fiscalia, l'acusació privada, l'acusació popular i les defenses dels mossos. Ara s'ha de complir aquesta condemna", va indicar Batlle.

Batlle va recordar que la responsabilitat des del punt de vista disciplinari va ser "depurada" internament quan Interior va acordar traslladar els mossos després de ser imputats mentre s'esperava el que determinés la justícia.

A més, va precisar que la condemna penal que han acceptat els mossos és equiparable a una sanció disciplinària interna de caràcter "molt greu", ja que se'ls ha imposat una suspensió d'ocupació i sou durant dos anys, que els començaran a aplicar una vegada la sentència sigui ferma, així com la prohibició de patrullar i acostar-se al Raval de Barcelona en els cinc anys posteriors.

El director de la policia també va apuntar que, tal com va anunciar dilluns en la vista en què es va segellar l'acord de conformitat l'advocat de la Generalitat, la conselleria d'Interior està revisant arran del cas Benítez els protocols policials de reducció de persones amb un estat d'alteració important, àmbit en el qual defensa l'ús de les pistoles elèctriques.

Per la seva banda, els sindicats dels Mossos d'Esquadra veuen favorablement l'acord a què van arribar dilluns les parts del procés per la mort de Juan Andrés Benítez, si bé continuen defensant que els policies implicats "van actuar seguint els protocols". Ho van assenyalar els portaveus del SAP-FEPOL, Valentí Anadón, del SME, Toni Castejón, i de la USPAC, Josep Miquel Milagros, en declaracions a l'ACN.

La CUP, en canvi, va exigir ahir que s'aparti "definitivament" del cos els agents condemnats per la mort de Juan Andrés Benítez, mentre que Sí Que Es Pot va considerar que "seria bo" que el conseller d'Interior, Jordi Jané, comparegués al Parlament.