El document programàtic amb el qual Podem i IU concorreran junts a les eleccions del 26-J inclou la promesa d'aprovar la convocatòria d'un referèndum "amb garanties" a Catalunya a l'empara de l'article 92 de la Constitució perquè els catalans decideixin el seu encaix territorial a Espanya.

Encara que tots dos partits es presentaran a les eleccions amb els mateixos programes electorals que van proposar als comicis del 20 de desembre, han pactat a més un marc de mesures o "espais d'intersecció" sobre el que consideren que han de ser les línies d'actuació d'un futur govern de progrés i de canvi.

El text, titulat "Canviar Espanya: 50 passos per governar junts", advoca en un dels seus punts per obrir un debat ciutadà ampli sobre "el reconeixement i les formes de l'exercici del dret a decidir en el marc del canvi constitucional". Inclou el reconeixement constitucional de la naturalesa plurinacional d'Espanya i la garantia, també constitucional, del "dret dels governs autonòmics a celebrar consultes a la ciutadania sobre l'encaix territorial del país". Així, planteja la convocatòria d'una consulta a Catalunya a l'empara de l'article 92 de la Constitució, que preveu la possibilitat de convocar referèndums "consultius de tots els ciutadans" per decisions polítiques d'especial transcendència.

D'aquesta manera, el document pactat per Podem i IU defensa amb fermesa el respecte al "dret a decidir", encara que no marca terminis per a la celebració del referèndum a Catalunya, ni especifica com hauria de ser la pregunta que s'hauria de formular.

Davant d'aquest programa, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va considerar ahir que Catalunya està "més a prop" de la celebració d'un referèndum i va insistir que a partir de setembre els partits catalans de la confluència d'esquerres debatran crear un "nou subjecte polític".

En declaracions a Rac1, Domènech va celebrar l'acord entre Podem i IU per concórrer conjuntament a les eleccions del 26 de juny, per intentar fer viable un govern "alternatiu" del "canvi".

En clau catalana, el portaveu d'En Comú Podem considera que aquest acord entre Podem i IU acosta la celebració del referèndum sobiranista: "avui estem més a prop que ahir del referèndum a Catalunya", va subratllar Domènech, que creu que amb aquests dos partits "el dret a decidir ha guanyat molt en fraternitat, en comprensió i en aliats" a tot l'Estat.

En canvi, el candidat a liderar la llista de CDC a les generals, Francesc Homs, ho veu diferent. Homs va advertir ahir que en la campanya de les properes eleccions el promès referèndum sobiranista de Podem i IU "ja no cola", perquè les dues formacions "no han explicat" en aquests últims mesos què proposarien en aquesta hipotètica consulta.

El dirigent convergent va assenyalar que l'acord de coalició entre Podem i IU per a les generals, anunciat dilluns, ja es va produir a Catalunya en anteriors comicis autonòmics: "es presenta com a nou, però és vell, provat, contrastat i no ha funcionat".