El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que el Govern treballa perquè a la llei d'acompanyament dels pressupostos "no hi hagi cap pujada d'impostos".

"No ens agraden les pujades d'impostos generalitzades per cobrir els dèficits en el sistema de finançament", va afirmar el President Puigdemont durant la seva intervenció en el dinar-col·loqui que va organitzar ahir a Barcelona l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) de la Zona Mediterrània i la firma d'assessoria i consultoria Deloitte.

Davant uns 150 empresaris, Puigdemont va explicar que els problemes de l'actual sistema de finançament autonòmic, motivats per l'incompliment dels seus compromisos per part del govern, no es poden carregar als contribuents, que "no en tenen cap culpa".

"Ja fa dos anys que hauria d'estar en vigor el nou sistema de finançament. Els problemes d'aquest retard els hem de corregir apujant impostos que ja són alts? La meva opinió és que no", va declarar Puigdemont.

Preguntat per la possibilitat que la Generalitat incrementi l'IRPF a les rendes més altes, tal com va apuntar la setmana passada el vicepresident i conseller d'Economia, el republicà Oriol Junqueras, Puigdemont va declarar: "no volem tocar l'IRPF ni imaginar noves figures impositives. La nostra capacitat d'imaginació no s'ha esgotat, però ha arribat bastant al límit".

De fet, va reconèixer que alguns impostos són alts a la part baixa de l'escala i que hi hauria recorregut per abaixar-los. "Potser en un altre tram es podria estudiar, però no estem en aquest escenari, no és la nostra hipòtesi de treball", va subratllar el President.

Per la seva banda, la consellera de Presidència, Neus Munté, va negar que existeixi desacord en el si del Consell Executiu entre CDC i ERC per la política fiscal, perquè la "prioritat clara" és no incrementar la pressió fiscal, de manera que va dir que no està previst incrementar els trams alts de l'IRPF.

A la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Munté va assegurar que durant el Consell Executiu "no s'ha parlat" d'un possible augment de l'IRPF perquè "no hi ha cap desacord" en aquest assumpte.

Tot i que des de CDC es rebutja una pujada d'impostos, ahir sí que la va secundar el secretari d'Economia de la Generalitat, el republicà Pere Aragonès, que va incidir en el fet que el Govern està "estudiant" com incorporar canvis en el model impositiu, com seria augmentar els trams més alts de l'IRPF, i va assenyalar que, al seu moment, es plantejaran les alternatives més viables perquè es prenguin "decisions".

No obstant això, Munté va assegurar que no hi ha hagut "cap debat" en el Consell Executiu sobre aquesta matèria i que "no hi ha previsió a la llei de mesures -fiscals i financeres-, que es presentarà per a aquest any 2016, de cap proposta d'increment dels trams més alts de l'IRPF".

Per part de l'oposició, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, va titllar de "teatralització" les diferències internes en relació amb les polítiques fiscals a Junts pel Sí, ja que aquests desacords "només es donen en les declaracions". El diputat de Catalunya Sí que es Pot va criticar que la "disconformitat" per les polítiques fiscals del Govern entre Convergència i ERC "només es donen en declaracions i contradeclaracions, perquè els fets i les polítiques demostren la seva coincidència en fiscalitat".

Per la seva banda, el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va acusar Junqueras de pretendre apujar l'IRPF per "finançar la creació d'estructures d'estat" independentistes i "fer pagar als catalans els seus deliris de grandesa". Albiol es va referir així al fet que la conselleria d'Economia estudiï la possibilitat d'incrementar l'IRPF a les rendes més altes dels catalans.