Els partits fracassen en un nou intent per pactar una retallada de la despesa electoral

Les formacions polítiques prometen més austeritat en la propera campanya malgrat la falta d'un acord conjunt

12.05.2016 | 00:00
Representants de diferents partits es van reunir ahir per abordar la reducció de despesa electoral

Els partits polítics van fracassar ahir de nou en el seu intent d'arribar a un pacte per retallar el cost de la campanya electoral, encara que tots ells van prometre campanyes més austeres, amb reduccions de despesa respecte al 20-D del 30% en el cas del PP i el PSOE, i d'entre el 10 i el 15% en el de Ciutadans.
Entre aquests tres partits s'estalviaran uns vuit milions d'euros, mentre que Podem es va comprometre a "no gastar més" que en la campanya del desembre, 2,2 milions d'euros.
Pel que fa a partits més petits, CDC i UPN aplicaran també retallades del 30%; i ERC, el PNB, Compromís i IU van prometre gastar menys però sense donar xifres. Socialistes i populars assumeixen la major part de la retallada, per ser també els que disposen de més pressupost.
El PSOE va quantificar el seu estalvi en quatre milions d'euros respecte al 20D -el 30%-, dels quals un milió procedeix del mailing o bustiada de paperetes, que els socialistes pretenen abaratir gastant 0,15 cèntims per elector, en comptes de 0,18. El seu compromís inclou la supressió de "tota" la publicitat exterior: tanques, banderoles, autobusos, opis i altres suports. "No es pot anar més lluny, la nostra postura és de categoria", va defensar el responsable d'Estratègia i Comunicació del Comitè Electoral del PSOE, Óscar López.
El PP va prometre reduir les seves despeses electorals en 3,6 milions d'euros, respecte als 12 milions que va gastar en l'última cita amb les urnes, més una rebaixa no quantificada en l'enviament de la seva propaganda electoral. El seu vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez Maíllo, va assegurar que el partit serà "auster per convicció i per responsabilitat", i va treure importància a la falta d'acord, ja que, al seu parer, encara que era desitjable, l'important és que els partits gastaran menys.
Ciutadans, que el 20-D va gastar quatre milions d'euros en la seva campanya, dels quals dos van ser per a l'enviament postal, reduirà entre el 10 i el 15% aquest pressupost, amb l'eliminació de la publicitat en tanques, banderoles i opis, més l'abaratiment de la bustiada, ajustant els actuals 0,18 cèntims de cost per elector a 0,15, igual que el PSOE. El seu vicesecretari general, José Manuel Villegas, va subratllar que el seu partit gasta tres vegades menys que el PP i la meitat que el PSOE, després de constatar la "crua" i "dura" realitat de no haver estat capaços d'arribar a un acord.
Un dels punts de conflicte en les negociacions va girar entorn del mailing -el més car d'una campanya-, ja que Podem, C's i els partits minoritaris proposaven abaratir-lo mitjançant una bustiada conjunta, mentre que el PP i el PSOE van rebutjar la possibilitat amb l'argument que ni seria més barat ni és tècnicament possible, com es va comprovar a Catalunya després que els partits catalans arribessin a un acord per a les autonòmiques en aquest sentit.
Tot i així, Podem va proposar a la resta de formacions fer una publitramesa conjunta, al marge de PP i PSOE, cosa que segons els seus càlculs suposaria un estalvi d'entre 5 i 10 milions, segons el seu responsable de transparència i finances, Segundo González.
El diputat de CDC Carles Campuzano va admetre que els partits no han estat capaços de "fer un esforç d'empatia amb la ciutadania" per estalviar costos, va reafirmar el compromís del seu partit d'estalviar el 30% respecte a la campanya anterior, cosa que suposa passar de 2,1 milions a 1,6.
Joan Tardà, d'ERC, va defensar que hauria estat injust una retallada en la mateixa proporció per a tots els partits, ja que això perjudica els petits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema