El vicepresident del Govern i conseller d'Economia Oriol Junqueras, va defensar ahir que serà el Parlament qui decidirà "sobiranament" quines "opcions creu que són millors" sobre l'IRPF.

En declaracions als mitjans, Junqueras va reiterar que Economia ha elaborat un estudi amb diversos escenaris possibles per tal de donar compliment a una resolució del Ple de la pobresa, però va afegir que aquestes mesures no aniran a la llei d'acompanyament dels pressupostos tot i que sí que es debatran al Parlament.

D'altra banda, va defensar que rebaixar l'IRPF a les rendes mitjanes i baixes es podria compensar "pràcticament de manera íntegra" amb l'impost sobre dipòsits bancaris. Junqueras va xifrar la recaptació que s'obtindria per aquest impost en 650 milions d'euros, quantitat que permetria compensar una rebaixa per a aquells que guanyen menys de 17.707 euros, que a Catalunya tenen un tipus impositiu del 12%, davant del 10,06% de mitjana espanyola.

Junqueras va explicar que el departament d'Economia està donant compliment a la resolució del ple de la pobresa, i per això està estudiant diferents escenaris sobre l'IRPF i que les diverses opcions es portaran al ple del Parlament perquè es debatin. "És evident que no ho decidirem nosaltres, es decidirà en debat parlamentari", va reiterar en ser preguntat sobre quina opció defensa el Govern.

Va apuntar també que cada grup parlamentari haurà de prendre la decisió "en funció de les prioritats" que tingui i tenint en compte la situació de l'objectiu actual, que constitueix una situació econòmica "complexa" i una "pressió política duríssima del govern espanyol per impedir utilitzar instruments que permetrien tenir més marge de maniobra".

Va afegir que el que estan fent és estudiar tots els escenaris però que tenen "una opinió favorable" de la rebaixa de la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes, que va dir que representen el 80% de les famílies catalanes. El vicepresident, preguntat sobre una hipotètica pujada de la pressió fiscal a les rendes més altes, va asseverar que l'objectiu del Govern és reduir la pressió fiscal a les rendes mitjanes i baixes, i que la resta de qüestions "s'hauran de tractar" al Parlament i serà aquest qui decideixi.

Així, Junqueras va defensar que seria "positiu" plantejar aquesta reducció de la pressió fiscal a les rendes més baixes tenint en compte l'escenari de deflació actual i la situació de dificultat que viuen moltes famílies. "Complim amb el mandat i expressem una opinió favorable a la rebaixa de la pressió fiscal", va resumir.

Per compensar aquesta rebaixa, va explicar que hi ha diversos mecanismes. Entre ells, l'impost sobre dipòsits bancaris anul·lat pel Tribunal Constitucional després de ser recorregut pel govern espanyol. Junqueras va xifrar en 650 milions d'euros la recaptació que permetria aquest impost, i va afirmar que amb això podrien compensar "la pràctica integritat" del que es deixaria d'ingressar en rebaixar la pressió fiscal a les rendes més baixes, que actualment és del 12% fins al 9,5% de la majoria de comunitats autònomes. Va afegir, però, que aquestes xifres depenen del context econòmic que es viu en cada moment. A més, va dir que aquesta rebaixa haurà de ser "paulatina", però en tot cas també serà el Parlament qui decidirà si seria o no progressiva i com s'acabaria aplicant.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va considerar que pujar l'IRPF per a les rendes més altes no és una mesura efectiva, perquè no aconsegueix de manera immediata incrementar els ingressos. "Tindríem la devolució a dos anys vista, no és gens efectiu", va dir en una entrevista a Onda Cero, tot recordant que és l'estat qui recapta aquest impost.