El Papa Francisco va anunciar aquest dijous la seva intenció de crear una comissió que estudiï la possibilitat que també les dones puguin ser diàcones.

"És una possibilitat a dia d'avui", va respondre Francesc a la pregunta d'una religiosa durant l'audiència que va concedir a la Unió Internacional de les Superiors Generals.

El diaconat és el grau de consagració anterior a la del sacerdoci i en ell que es poden administrar alguns sagraments, com el baptisme i el matrimoni, que actualment només poden rebre els homes.

Davant les 900 superiors generals de diversos instituts i congregacions religioses reunides avui en aquesta audiència, Francisco va mostrar la seva disposició per primera vegada al fet que també hi hagi dones diàcones.

A la pregunta d'una d'elles de per què no instituir una comissió oficial que estudiï aquesta possibilitat, Francisco ha explicat que fa temps va comentar amb un "savi professor" el tema de les "diàcones en els primers segles de l'Església, però no se sabia realment quin paper desenvolupaven i sobretot si havien estat ordenades o no ".

"¿Quant a crear una comissió oficial que pugui estudiar la qüestió ?, crec que sí. Seria fer el bé de l'Església i aclarir aquest punt. Estic d'acord i parlaré perquè es pugui realitzar alguna cosa així. Estic d'acord amb la proposta. Em sembla alguna cosa útil aquesta comissió que aclareixi bé les coses ".

Aquesta possibilitat ja havia sorgit durant el Sínode dels bisbes del passat octubre de 2015, quan l'arquebisbe canadenc Paul-André Durocher durant la seva intervenció va proposar a la resta de bisbes la possibilitat d'estudiar que també les dones poguessin ordenar-se com diàcones.

Segons el concili Vaticà II, les funcions litúrgiques i pastorals del diaca són: "administrar solemnement el baptisme, reservar i distribuir l'eucaristia, assistir al matrimoni i beneir-en nom de l'Església, (i) portar el viàtic als moribunds i llegir la sagrada Escriptura als fidels ".

També figuren les funcions de "instruir i exhortar el poble, presidir el culte i oració dels fidels, administrar els sagramentals (i) presidir el ritu dels funerals i sepultura".