El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va anunciar ahir que el seu partit descarta presentar-se a les eleccions generals del 26 de juny i es concentrarà a reconstruir un espai de "catalanisme centrat" ara "desarticulat" per representar-lo en els pròxims comicis catalans.

És la decisió que ha adoptat el comitè de govern d'Unió, partit que travessa una situació delicada, amb un preconcurs de creditors en marxa, sense representació parlamentària i que ha tingut baixes significatives d'alguns dirigents en les últimes setmanes. Una decisió que "no és fàcil", va admetre Espadaler, que va afirmar, en tot cas, que la "brúixola" els indica que existeix un "espai polític de catalanisme centrat" que està "desarticulat" i que Unió es veu capaç de reconstruir, però no en el curt termini que falta per a les generals, pel que la formació es concentrarà en aquest treball per concórrer a les pròximes eleccions catalanes.

Així, a les eleccions generals, Unió demanarà el vot en blanc, com una manifestació de "disconformitat" davant les opcions polítiques que, per als democratacristians, suposen renunciar al seu concepte de catalanitat i model social "centrat", va dir Espadaler, acompanyat de la portaveu del partit, Montserrat Surroca.

El secretari general va asseverar que la situació de preconcurs de creditors ha estat un element important en el debat intern, però "no és el que ha decantat" la decisió de no presentar-se a les eleccions.

La clau, segons Espadaler, és que la crida d'Unió a sectors de la societat per construir un espai de catalanisme centrat ha tingut "més receptivitat" d'allò previst.

I en aquests moments, a escasses setmanes que comenci la campanya electoral, Unió no vol, per presentar-se a uns comicis, danyar "aquesta llavor" que encara "no ha caigut en terra fèrtil i que cal cuidar una mica més".

"Crec que ha pesat més el fet de no precipitar-ho tot per acabar-ho malament. La raó que ens ha portat a no participar en les generals és per sí participar en les altres -les catalanes-", va afegir.

La decisió de no concórrer al 26-J, presa "més amb el cap que amb el cor" després d'un debat intern "honest", en paraules d'Espadaler, permetrà així a Unió fer amb més tranquil·litat el seu procés congressual en dues fases -un congrés per renovar estatuts abans de l'estiu i un altre després per a la direcció-, articular una proposta política de catalanisme centrat i equilibrar financerament el partit, amb 19 milions d'euros de deute.

Sobre el preconcurs de creditors, Espadaler va assenyalar que s'avança "pas a pas" sense res que hagi "sorprès", treballant així "amb normalitat dins l'excepcionalitat".