En Comú Podem, liderat per Xavier Domènech, es presentarà finalment com a partit polític amb una "coalició instrumental" a les eleccions generals del 26J, fent així un "pas endavant" per guanyar de nou els comicis a Catalunya i aconseguir grup propi en el Congrés dels Diputats.

Segons informa en un comunicat En Comú Podem, els partits que integren aquesta candidatura de la confluència de les esquerres catalanes -BComú, ICV, Podem, i EUiA- s'han decantat finalment per concórrer com a partit polític, amb un acord in extremis que es va tancar poc abans que acabés el termini legal per registrar les coalicions.

De fet, el principal escull de les negociacions, que han durat més del previst, ha estat la fórmula concreta amb la qual concórrer a les eleccions del 26J, ja que En Comú Podem buscava les màximes garanties per tenir grup propi al Congrés dels Diputats, després que la Mesa de la cambra baixa el vetés després dels comicis del 20D.

El partit d'Ada Colau, BComú, volia que En Comú Podem es presentés al 26J com a partit polític -de fet, va registrar la marca davant el Ministeri de l'Interior el passat 21 de gener per si es materialitzava aquesta opció com així ha estat-, però això va provocar divergències entre els socis de la coalició, sobretot, a Podem, que s'oposava a la fórmula del partit polític.

Finalment, i després d'intenses negociacions les últimes setmanes, la candidatura de Domènech es presenta com a partit polític però amb una "coalició instrumental", per no perdre drets electorals.