La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar ahir les reunions a l'estranger amb alts càrrecs d'altres països per informar del sistema constitucional espanyol i contrarestar així la informació que intenta oferir a l'exterior la Generalitat catalana.

En roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va ser preguntada per una informació que publicava el diari El País, segons la qual el Govern espanyol en funcions ha enviat dues "ambaixadores especials" en les últimes setmanes per mantenir contactes amb alts càrrecs d'altres països amb la finalitat de contrarestar el relat independentista de la Generalitat.

Segons va assenyalar, dins de les funcions habituals del ministeri d'Afers Estrangers hi ha la coordinació de l'acció de les ambaixades i els consolats, i personal d'aquest departament es desplaça fora moltes vegades amb aquesta finalitat.

A més, va recordar que en la legislatura anterior es va aprovar una nova Llei d'Acció Exterior i és necessari aclarir la seva coordinació i posada en pràctica. "No hi ha res estrany en el fet que el personal del ministeri viatgi", va dir.

Respecte al procés català en concret, va admetre que hi ha moltes ambaixades i consolats que recullen informació sobre aquest assumpte, perquè, entre altres coses, el President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, "amb escàs èxit", altres membres del seu govern i l'anterior president Artur Mas "són molt donats als viatges i a explicar coses que no eren".

I és "normal" que demanin aclariments perquè altres estats no tenen per què conèixer el sistema constitucional espanyol, i se'ls explica en aquestes trobades, cosa que fan altres estats també amb altres temes.

A vegades, va precisar la vicepresidenta, són els mateixos països els que demanen aquesta informació, fins i tot a través de les seves ambaixades a Espanya, perquè els sorprenen "molt" les coses que diuen Puigdemont i altres membres del seu Govern i de l'anterior de Mas.

"Màxima informació, màxima transparència i màximes explicacions del nostre model constitucional", va insistir.

Ara bé, va precisar que, al contrari del que publicava el diari El País, la directora del departament d'Assumptes Jurídics Institucionals de la Presidència del Govern, Cristina Ysasi Ysasmendi, li havia dit que no participa en aquests viatges.