Un incendi crema el cementiri de pneumàtics més gran d'Europa

El foc, a 50 quilòmetres de Madrid, obliga a evacuar un miler de veïns d'una urbanització

14.05.2016 | 00:00

Un incendi, la densa columna de fum es podia veure a 50 quilòmetres des de Madrid, estava cremant anit, a l'hora de tancar aquesta edició, milions de pneumàtics en el vementiri de rodes més gran d'Europa, a prop de Seseña, a Toledo, on per seguretat es van evacuar unes 1.000 persones de la urbanització del Pocero.
El núvol tòxic no havia provocat casos d'intoxicació gràcies a la seva dispersió en les capes altes de l'aire, encara que un canvi en la direcció del vent va aconsellar a mitja tarda fer les evacuacions, segons fonts dels serveis d'emergències. El foc va començar la matinada de divendres a Valdemoro, en un extrem de la parcel·la de 12 hectàrees que acull gai-rebé 100.000 tones de pneumàtics i que comparteixen les comunitats de Castella-la Manxa, amb el 70% de la parcel·la al seu territori, a la localitat de Seseña, i la de Madrid.
La Guàrdia Civil treballa amb la hipòtesi que el foc ha estat intencionat.
A les set de la tarda d'ahir, diversos consellers del govern de Castella-la Manxa van informar que havia cremat gairebé el 70 per cent dels pneumàtics que acull el cementiri i van considerar que seria molt difícil controlar-ho, perquè la muntanya de rodes arriba en alguns punts a una altura equivalent a set plantes.
Amics de la Terra i Ecologistes en Acció van advertir de la greu contaminació atmosfèrica que està causant l'incendi i van coincidir a denunciar una pèssima gestió de l'Administració en aquesta matèria des de fa molts anys.
Entre les substàncies que s'emeten a l'atmosfera hi ha compostos perillosos com els hidrocarburs aromàtics policíclics i substàncies cancerígenes com benzè i benzoapirenos, dioxines, furans i metalls pesants.
La urbanització evacuada, Quiñón de Seseña, té habitualment uns 6.500 habitants, però molts havien abandonat la seva residència just després d'iniciar-se el foc i només hi quedaven unes 1.000 persones, que van ser les evacuades i traslladades a poliesportius, un a Seseña Vell i dos a Esquivias. La urbanització és més coneguda pel nom del seu constructor, Residencial Francisco Hernando, el Pocero, i és considerada com l'emblema de la bombolla immobiliària. Només l'autopista de peatge R-4 separa la urbanització del solar que alberga els pneumàtics cremant, una parcel·la envoltada de polèmica per ser declarada il·legal, però on s'intentava reciclar el seu contingut de rodes a un ritme que, segons l'alcalde de Valdemoro, Guillermo Gross, hauria fet necessaris 77 anys per eliminar el seu contingut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

La Festa dels Súpers omple novament l´Anella Olímpica en el seu 20è aniversari

L'edició d'enguany de l'esdeveniment infantil més gran d'Europa coincideix amb els 25 anys del...

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

El Comitè Federal del PSOE aprova l´abstenció a la investidura de Rajoy

S'imposa el criteri de la gestora i de Susana Díaz i el PSC es manté en el 'no'

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

Enllaços recomanats: Premis cinema