El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, assegura que les eleccions generals del pròxim 26 de juny "són un plebiscit sobre (Mariano) Rajoy i sobre el canvi, perquè les dues coses van unides". El també candidat a la presidència del Govern del PSOE fa aquesta anàlisi sobre els comicis en una entrevista que avui publica El Periódico de Catalunya i en la qual apunta: "Espanya no es mereix ser governada per la mandra de Rajoy ni bloquejada per la intransigència de (Pablo) Iglesias".

A la pregunta de si ell negaria els seus vots a Iglesias per ser president en cas de veure's superat per IU i Podem en les generals, Sánchez respon: "Seré tan generós amb Iglesias com ell ho ha estat amb mi".

A continuació, Sánchez assegura que amb aquesta resposta no està dient que donaria un "no" a Iglesias, sinó que ell només contempla que el PSOE guanyi les eleccions.

"Seré jo qui guanyi les eleccions i per tant allargaré la mà al partit d'Iglesias", afirma Sánchez, que assegura que Iglesias "sempre va veure en el PSOE un adversari".

"Iglesias va votar contra un candidat socialista a la presidència. La pregunta que ha de respondre és si mantindrà aquest 'no' després del 26-J o participarà del canvi amb el PSOE", argumenta Sánchez.

Pel que fa al Govern català, creu que estaria obert a negociar una alternativa a la independència i que a això "ajudarà molt un Govern que basteixi ponts i que no recorri lleis com la d'emergència social, que demostri respecte, estima cap a la societat catalana i vocació de diàleg".

Respecte a la polèmica sobre el referèndum d'autodeterminació que reclama l'executiu català, assegura: "Estem d'acord amb la celebració d'una consulta, però cal encertar en la pregunta perquè la resposta sigui l'adequada".

A continuació, aclareix que vol que els catalans "votin, com la resta dels espanyols, el model de convivència del qual ens volem dotar en els pròxims vint o trenta anys amb la reforma constitucional".