Un incendi que "es veia a venir"

El foc es va iniciar quatre dies després que s'arribés a un principi d'acord per solucionar el problema de l'abocador de pneumàtics Baixa la intensitat de les flames i els veïns tornen a casa

15.05.2016 | 00:00
Els equips d´extinció intenten controlar l´enorme columna de fum
Els equips d´extinció intenten controlar l´enorme columna de fum

"Es veia venir", "és una cosa que s'esperava des de feia anys" o "sabíem que això no s'acabaria fins que no passés una desgràcia" són els comentaris generalitzats dels veïns de Seseña (Toledo) que es van acostar al cementiri de pneumàtics més gran d'Europa per veure com cremava. A la urbanització d'El Quiñón, en què segons els veïns viuen unes 9.000 persones, no es veia el trànsit que podria haver-hi normalment en un barri tan habitat, sinó que el panorama era de supermercats tancats, bars amb les persianes abaixades i carrers sense cotxes aparcats i gairebé sense gent per les voreres.
Els pocs veïns que s'hi podien veure van anar a recollir roba per passar una altra nit fora de casa i, de pas, acostar-se per veure com cremava el cementiri, on s'acumulen cinc milions de rodes i que, tot i les denúncies veïnals, s'ha mantingut durant anys.
Per això, el comentari generalitzat entre els veïns era que el foc que es va iniciar a la matinada del 13 de maig "es veia venir", i que ha estat l'única forma de resoldre el problema dels pneumàtics apilats de forma il·legal durant anys a metres escassos de casa seva.
En aquest sentit, el greu incendi (s'espera que s'extingeixi d'aquí a tres o quatre dies), que ja ha consumit més del 80 % de les hectàrees que ocupa l'abocador, ha posat fi a la possibilitat de solucionar el problema dels residus.
L'última proposta, pràcticament tancada i acordada conjuntament entre la Comunitat de Madrid, el ministeri d'Agricultura i el govern castellanomanxec, va estar damunt la taula dilluns passat, només quatre dies abans que es produís l'incendi, les primeres hipòtesis del qual assenyalen que podria haver estat "provocat".
Segons el govern de Castella-la Manxa, dilluns al matí "hi havia un contracte en paper" amb l'Empresa per a la Gestió de Residus Industrials (Emgrisa), pública, que, amb un cost de 5,6 milions d'euros, es comprometia a donar una sortida neta als pneumàtics, que s'hi acumulen des de l'any 2000, convertint-los en combustible que seria utilitzat en vehicles de les administracions. En aquests dies se n'estava preparant l'expedient administratiu.
El govern de Castella-la Manxa va reduir a primera hora del matí el nivell de gravetat de l'incendi i va aixecar l'ordre d'evacuació, de manera que els veïns de la urbanització d'El Quiñón van poder tornar a casa seva. L'objectiu ara és controlar la columna de fum, que pot provocar infeccions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

VÍDEO: Albert Rivera, a Pablo Iglesias: ´Quin gilipolles!´

El president de Ciutadans ha estat enxampat per les càmeres de televisió insultant el líder de Podem

Iglesias ataca el PP, PSOE i C´s pel seu paper ´marginal´ a Catalunya i a Euskadi

Iglesias ataca el PP, PSOE i C´s pel seu paper ´marginal´ a Catalunya i a Euskadi

El líder d'Units Podem ha atacat l'immobilisme de les tres formacions sobre ambdós territoris

Rajoy anuncia la suspensió de la prova de les revàlides

Rajoy anuncia la suspensió de la prova de les revàlides

El líder del PP reclama en la seva rèplica un gran pacte d'Estat en Educació

Hernando avisa Rajoy que el PSOE li farà d´oposició

Hernando avisa Rajoy que el PSOE li farà d´oposició

El portaveu socialista afirma que l'abstenció del partit és només per a la investidura, i no per...

Enllaços recomanats: Premis cinema