Liz Castro, Jordi Sànchez, Antonio Baños i Quim Torra han estat els quatre candidats de representació nacional més votats a les eleccions al Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), segons els resultats provisionals fets públics dissabte a la nit per la Junta Electoral (el 17 de maig es publicaran els definitius). Com va passar a les eleccions del 2015, la candidata més votada ha estat Liz Castro, amb 4.071 vots; la segueix Jordi Sànchez amb 4.005; Antonio Baños amb 3.752, i Quim Torra amb 3.705. La llista dels altres 73 membres que formaran el Secretariat Nacional durant els pròxims dos anys de mandat ja està disponible a la pàgina web de l'entitat. En aquestes eleccions hi han participat 7.247 socis dels 33.817 membres que tenien dret a fer-ho, un 21,4% del total.

En els resultats de les eleccions al Secretariat Nacional de l'ANC fets públics aquest dissabte a última hora hi poden haver "petites modificacions", ja que, segons ha informat l'assemblea, "estan subjectes a la resolució d'incidències vàries". El resultat definitiu es farà públic el dimarts que ve, 17 de maig, després de dos dies per presentar-hi reclamacions. El 28 de maig serà l'últim dia per acceptar el càrrec.

A les 2 del migdia d'aquest dissabte s'ha acabat el termini per votar al Secretariat Nacional (SN) de l'ANC. Dels 33.817 membres que tenien dret a fer-ho, un 21,43% ha exercit el seu dret a vot. És a dir, 7.247 socis. S'han habilitat 133 seus electorals i, de tots els que han votat, 3.362 han optat per la via telemàtica.

Així, les eleccions d'aquest dissabte han servit per escollir els 77 membres que pilotaran l'ANC a partir d'ara. Són 25 secretaris nacionals i 52 de territorials, ja que la reformulació dels estatuts i del règim intern a l'assemblea general ordinària (AGO) va incorporar dos secretaris per representar les agrupacions exteriors. En total han presentat candidatura 139 persones.

Els resultats d'aquest dissabte, però, no designaran 'de facto' un president de l'entitat sobiranista, ni d'altres càrrecs orgànics, sinó que la decisió es prendrà al plenari constituent el 21 de maig. Els nous dirigents hauran d'aplicar els pròxims dos anys el full de ruta que l'ANC es va marcar a l'AGO de Manresa a l'abril. Tot plegat, després de dies de polèmica al voltant d'algunes candidatures.