El Consell Nacional del PSC va aprovar per unanimitat que la candidata a les eleccions generals sigui Meritxell Batet, que va qualificar el seu partit com el del "catalanisme valent" i "l'esquerra que no dóna lliçons morals", coses que fan del PSC "la millor opció per a Catalunya" el 26-J. Després de tancar divendres a la nit la llista a les eleccions generals, amb la novetat principal d'un independent com a número dos -el filòsof Manuel Cruz-, la gran majoria dels prop de dos-cents consellers nacionals del PSC també van donar el vistiplau a la resta de la candidatura i al programa electoral per als comicis.

Únicament hi va haver dotze vots en contra de la llista, onze dels quals procedents de la federació del Vallès Oest, que després de votar-hi en contra van abandonar la sala en protesta pel fet que l'exlíder del PSC Pere Navarro no fos inclòs finalment a la candidatura, tot reclamant una "revolució interna" al PSC.

Més enllà d'això, el suport a Batet va ser indiscutible, que va iniciar el discurs amb agraïments al líder del PSC, Miquel Iceta; a la "feina que ha fet i seguirà fent" la seva predecessora, Carme Chacón, present ahir; i al "treball excel·lent" del que va ser el número dos el 20-D, Germán Rodríguez, que va rebutjar ser a la llista en veure's relegat al sisè lloc. L'històric José Zaragoza també és a la llista.

Però va ser especialment generosa amb el que serà el seu número dos, el filòsof i president de Federalistes d'Esquerra, Manuel Cruz, a qui va agrair el "pas valent" i el "compromís amb el projecte del PSC" en "un temps de descrèdit dels polítics".

"Catalunya necessita un PSC fort que impulsi un canvi polític a Espanya -va assegurar Batet. Som la millor opció per a Catalunya perquè defensem els drets socials, llibertats i igualtat, perquè representem el catalanisme valent i compromès, amb l'objectiu de renovar Espanya, i perquè oferim un projecte per reformar Espanya que es resumeix en una paraula: federalisme".

I en unes eleccions en què la "decisió" serà "qui és el president, si Pedro Sánchez o Mariano Rajoy", Batet va reivindicar l'"orgull" de ser socialista, una "esquerra que -va dir- no dóna lliçons morals". El Partit Socialista, va advertir en una crítica implícita a Podem i Ciutadans, "no s'ha creat en una empresa de comunicació ni en un departament d'universitat", ni fa el seu programa electoral "a partir d'enquestes", sinó d'acord amb els seus "principis i valors".

"Som un partit amb passat, sí, amb història, sí, però sobretot amb futur", va afegir, convençuda de poder fer del PSC "la primera força de Catalunya" en aquestes eleccions.

Veus crítiques

Les poques veus crítiques van arribar d'una banda des del PSC del Maresme, que va mostrar suport total a Batet, però va apuntar que hauria desitjat que la seva proposta, Xavier Amor -finalment fora de la llista-, hagués ocupat un càrrec rellevant; i sobretot des del PSC del Vallès Oest, que va proposar Navarro com el seu candidat, però van rebutjar el vuitè lloc que se li va oferir. Iceta també va intervenir lamentant que Navarro hagués quedat fora de la llista.