L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va elogiar ahir l'"ADN innovador" i el "potencial creatiu" de Barcelona durant la seva visita a la fira de disseny NYCXDesign de Nova York, la primera parada en el seu viatge institucional als Estats Units. "El disseny és un dels trets pels quals es diferencia Barcelona", va explicar l'alcaldessa en declaracions als periodistes, i va recalcar que "forma part de l'ADN" de la ciutat, per la qual cosa s'ha de "fer costat des de les institucions" i fomentar-ne la internacionalització.

Colau, que va arribar dissabte a Nova York juntament amb el primer tinent alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, es va reunir ahir amb els representants de 15 companyies que participen en la fira gràcies a l'estand que el consistori va organitzar juntament amb la Barcelona Design Week i l'agència ACCIÓ de la Generalitat de Catalunya. A la fira, aquests empresaris catalans presenten diferents productes de disseny relacionats amb el sector de l'habitatge.

"Estem encantats d'ajudar el sector del disseny a arribar als seus diferents punts estratègics", va assegurar l'alcaldessa, que a més va defensar la marca Barcelona com un element que pot "ajudar" el sector perquè "creixi i exporti". Colau va recordar que a Catalunya hi ha prop de 3.800 empreses dedicades al sector, "moltes d'elles a Barcelona", per la qual cosa aquest àmbit "propi de la ciutat", format en una gran part per petites i mitjanes empreses, es reforçarà des de l'administració. Després de la seva visita a l'NYCXDesign, l'alcaldessa va assistir a una reunió preparatòria de la conferència Hàbitat III de l'ONU, que se celebrarà a Quito (l'Equador) del 17 al 20 d'octubre amb l'objectiu de definir l'agenda urbana de les grans ciutats per a les properes dècades.

"El món és cada vegada més urbà. La població es concentra a les grans ciutats, que accentuen les problemàtiques contemporànies com ara l'augment de la desigualtat i els problemes del desenvolupament sostenible", va explicar Colau, que participarà en aquesta conferència en representació de les principals ciutats europees. A més, va subratllar que per desenvolupar la planificació urbana és "imprescindible" que els estats escoltin les "veus ciutadanes" de les urbs perquè es converteixin en territoris "més justos, amables i menys desiguals". "Els estats no poden elaborar aquesta agenda urbana sense comptar amb les ciutats", va insistir. En la seva primera visita a Nova York, l'alcaldessa de Barcelona es va mostrar interessada a veure com la Gran Poma "concilia" el fet de ser una ciutat de referència internacional amb el fet de ser "amable per als seus veïns" i no "expulsar la seva població tradicional".

En aquest sentit, Colau va celebrar les similituds entre Barcelona i Nova York, que comparteixen "els reptes de les grans ciutats", en què cal trobar l'equilibri entre ser urbs globals amb el fet de ser "habitables per als seus veïns".

Demà, l'alcaldessa es reunirà amb l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, amb qui pretén abordar assumptes de mobilitat, habitatge sostenible i la necessitat de reduir les desigualtats.

D'altra banda, Ada Colau no va descartar afegir a l'ajustada agenda de tres dies una trobada amb algun col·lectiu d'activistes que reclamen millores en l'accessibilitat a l'habitatge, un dels grans problemes de Nova York. "Per poc que pugui, m'agradaria molt escoltar la gent que està quotidianament a la ciutat i viu el dia a dia", va assenyalar l'alcaldessa, que disposa d'una llarga trajectòria com a portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.