El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va anunciar ahir la seva decisió d'iniciar exercicis militars de la Força Armada veneçolana (FANB) per preparar-se per a "qualsevol escenari", després d'informar d'uns suposats plans d'intervenció planejats a l'estranger. O, el que és el mateix, Maduro va avançar que prepararà les forces militars per a futurs incidents.

"Dissabte que ve he convocat exercicis militars nacionals de la Força Armada, del poble, i de les milícies, per preparar-nos enfront de qualsevol escenari, perquè aquesta terra és sagrada i hem de fer-la respectar", va dir el cap d'estat en un míting amb milers de partidaris en un carrer del centre de Caracas.

L'anunci del mandatari va ser un dia després de la seva decisió de decretar un estat d'excepció i emergència econòmica que li donaria "el poder suficient" per, entre altres assumptes, fer front a un suposat cop d'estat en contra seva, i els suposats plans de l'expresident colombià Álvaro Uribe d'una intervenció "d'exèrcits estrangers".

"Cal preparar-se per defensar les terres, per defensar els nostres fills, el nostre dret a la pau", va demanar Maduro als milers de partidaris que l'escoltaven després de marxar en suport al seu govern.

Amb aquests exercicis de maniobres, va dir, els veneçolans diran "a l'imperialisme, a la dreta internacional i a Álvaro Uribe Vélez: 'aquí hi ha el poble, amb el seu instrument en una mà i l'altra amb un fusell, amb un míssil, amb un llançamíssils, amb un tanc per defensar aquesta terra sagrada".

El cap d'estat va considerar important que s'incrementi "la consciència" dels seus conciutadans perquè, segons ell, el pla que tenen els qui s'oposen al seu govern "és pertorbar la pau", generar violència al país "per justificar una intervenció estrangera a Veneçuela". "A alguns els sonarà extremista, però no és extremista que jo ho digui", va agregar.

Maduro va reiterar la seva denúncia contra l'expresident Uribe anunciada dissabte, sobre suposats plans del polític colombià de promoure una "conspiració contra Veneçuela".

En aquest sentit, Maduro va assegurar que Uribe va participar a Washington en una reunió en la qual suposadament va demanar la intervenció del país del Carib. Això és "una de la coses més greus que mai una autoritat, un expresident de Colòmbia o d'Amèrica hagi dit contra Veneçuela, fer una crida a una intervenció armada d'un exèrcit estranger en aquesta terra sagrada", va reiterar Maduro ahir.

Maduro va demanar a les autoritats veneçolanes activar les accions legals pertinents contra Uribe, a qui va qualificar de ser "un paraco (paramilitar), assassí". "El que ha fet Uribe constitueix un delicte internacional, i Veneçuela activarà, ho demano al Ministeri Públic, al Poder Judicial, que activem totes les accions nacionals i internacionals per jutjar Álvaro Uribe i per sol·licitar-ho a escala internacional", va dir.

"Revolució bolivariana"

Coincidint amb la crida del govern del president veneçolà a demostrar el suport a l'anomenada "revolució bolivariana", els opositors, encapçalats per Henrique Capriles, van convocar també una manifestació per pressionar al carrer les autoritats del Consell Nacional Electoral (CNE) perquè acceleri el tràmit de sol·licitud de revocació del president Maduro.