L'expresident de la Generalitat Francesc Camps i l'exconseller Juan Cotino van defensar la gestió de l'accident del metro del 2006, en què, segons van dir, l'objectiu principal va ser intentar pal·liar el "dolor" de les víctimes i on no hi va haver "consignes mediàtiques" ni "apagada informativa". Tots dos van comparèixer a les Corts valencianes en la nova comissió d'investigació de l'accident en què van morir 43 persones i 47 van resultar ferides, en presència de membres de l'associació de víctimes de l'accident i un gran desplegament de mitjans de comunicació.

L'expresident, que va començar oferint el seu "sincer condol" a les famílies de les víctimes, va assegurar que l'objectiu del seu govern va ser sempre "estar al costat de les famílies" i aclarir "la gran tragèdia", fet pel qual va fer tot el que creia "fins al límit" de les seves "capacitats polítiques i personals".

Va negar que des del seu Executiu es donessin "consignes mediàtiques" per silenciar el sinistre o que hi hagués "opacitat". Va assegurar que no va encarregar a ningú "cap cosa estranya" i va insistir que van actuar "amb tota la consciència" i "amb tot l'honor" per tal de pal·liar el dolor de les famílies. "Si no s'ha aconseguit, és una circumstància de disculpa absoluta. Però des del primer moment no teníem altre objectiu que pal·liar el dolor tan profund de tots vostès", va afegir Camps mirant els membres de l'associació de víctimes del metro.

Va assegurar desconèixer què és H & M Sanchis, la consultora que suposadament va contractar la Generalitat per preparar les compareixences de l'anterior comissió, i va lloar que Cotino fes "un pas endavant" per col·laborar amb les famílies, atesa la seva experiència prèvia en "tragèdies de tot tipus".

Per la seva banda, Cotino va explicar que va visitar les famílies de les víctimes que ho van demanar, unes 35, a les quals va oferir ajuda "a canvi de res", i ho va fer a títol "personal" i perquè va voler, amb la intenció d'"ajudar tant com fos possible, amb més encert o menys".

L'exconseller, a qui no consta que es cometés "cap error", va demanar "perdó" a les famílies "per possiblement no haver-les atès millor", i aquelles persones a les quals hagi pogut ofendre, però va insistir que el que va fer va ser "amb plena llibertat de consciència i sabent que havia de fer-ho".

Suport a les víctimes

Així mateix, va assegurar que sí que va ser a la plaça de la Verge, lloc on les víctimes s'han concentrat cada 3 de juliol en els últims anys, ja que les dues primeres vegades que es van reunir allà, a la sortida dels funerals a la catedral, es va acostar a saludar, però no hi va tornar perquè hi havia qui "no estava còmode" amb la seva presència.

Prèviament, va comparèixer el vicepresident del Consell el 2006, Víctor Campos, que va considerar que van gestionar "bé" el sinistre i que tornaria a "fer el mateix" que llavors, alhora que va assegurar que no va rebre ni va donar cap "ordre per amagar res".

Campos va lloar la tasca de Cotino amb les famílies, que va ser "molt bona, amb molta entrega" i "molta feina", i va lamentar que alguns pretenguin veure en aquesta "proximitat" un "intent de doblegar voluntats".

L'Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol va titllar de "decebedora" i "frustrant" la compareixença de Camps i de Cotino.