Colau critica a l'ONU les polítiques d'acollida als refugiats a Europa

L'alcaldessa de Barcelona denuncia malestar social i demana ampliar les competències dels governs locals

17.05.2016 | 00:00
Ada Colau durant la reunió de la cimera Hàbitat III de l´ONU
Ada Colau durant la reunió de la cimera Hàbitat III de l´ONU

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va criticar ahir a les Nacions Unides el paper d'Europa en la crisi dels refugiats i va demanar que es faci "un canvi radical" en les mesures d'acollida en territori europeu."Ens avergonyeix profundament que avui morin milers de nens i nenes, persones grans i malaltes, homes i dones ofegades al nostre mar Mediterrani, passant fred o penitència a les fronteres d'Europa. No és propi de ciutats que volen ser del primer món i exemple dels drets humans", va dir l'alcaldessa.
La seva intervenció va ser durant la reunió preparatòria de la conferència Hàbitat III de l'ONU, que se celebrarà a Quito entre els propers 17 i 20 d'octubre amb l'objectiu de coordinar esforços entre els governs locals i els regionals per aconseguir un desenvolupament urbà sostenible al llarg de les pròximes dècades. Colau va participar en nom de les ciutats europees i va assenyalar que el progrés passa per la cooperació entre Estats i ciutats.
"Barcelona s'ofereix amb humilitat a cooperar perquè Quito no sigui una cita més de l'agenda internacional. Que Quito sigui un abans i un després", va reclamar l'alcaldessa de la capital catalana, que també va alertar els seus homòlegs i representants territorials que totes les institucions estan patint una forta crisi de legitimitat.
En les seves paraules, Colau va recalcar que és una responsabilitat de "tots" reubicar, acollir i integrar les persones que criden a les portes d'Europa "fugint de la guerra i la misèria". "Per posar fi a les polítiques davant de la desi-gualtat o d'acollida dels refugiats hem de cooperar amb els estats. Si no ho fem, estem tots en joc. Ningú se'n deslliura", va insistir.
Colau va demanar més competències per als governs locals per "donar resposta als drets fonamentals dels ciutadans", encara que va matisar que les ciutats no pretenen "competir" amb els Estats ni buscar protagonisme gratuït. Barcelona té una ciutadania "exigent" i "compromesa" que ha aixecat la veu i a la qual s'ha d'"escoltar i obeir".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Què diuen les portades en paper d´aquest dijous?

Fem un cop d'ull als titulars més destacats que podràs trobar als quioscos

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Trump diu que només acceptarà el resultat electoral si guanya

Una instructora de ioga assegura que el candidat del partit republicà a ocupar la Casa Blanca la...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Enllaços recomanats: Premis cinema