L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va criticar ahir a les Nacions Unides el paper d'Europa en la crisi dels refugiats i va demanar que es faci "un canvi radical" en les mesures d'acollida en territori europeu."Ens avergonyeix profundament que avui morin milers de nens i nenes, persones grans i malaltes, homes i dones ofegades al nostre mar Mediterrani, passant fred o penitència a les fronteres d'Europa. No és propi de ciutats que volen ser del primer món i exemple dels drets humans", va dir l'alcaldessa.

La seva intervenció va ser durant la reunió preparatòria de la conferència Hàbitat III de l'ONU, que se celebrarà a Quito entre els propers 17 i 20 d'octubre amb l'objectiu de coordinar esforços entre els governs locals i els regionals per aconseguir un desenvolupament urbà sostenible al llarg de les pròximes dècades. Colau va participar en nom de les ciutats europees i va assenyalar que el progrés passa per la cooperació entre Estats i ciutats.

"Barcelona s'ofereix amb humilitat a cooperar perquè Quito no sigui una cita més de l'agenda internacional. Que Quito sigui un abans i un després", va reclamar l'alcaldessa de la capital catalana, que també va alertar els seus homòlegs i representants territorials que totes les institucions estan patint una forta crisi de legitimitat.

En les seves paraules, Colau va recalcar que és una responsabilitat de "tots" reubicar, acollir i integrar les persones que criden a les portes d'Europa "fugint de la guerra i la misèria". "Per posar fi a les polítiques davant de la desi-gualtat o d'acollida dels refugiats hem de cooperar amb els estats. Si no ho fem, estem tots en joc. Ningú se'n deslliura", va insistir.

Colau va demanar més competències per als governs locals per "donar resposta als drets fonamentals dels ciutadans", encara que va matisar que les ciutats no pretenen "competir" amb els Estats ni buscar protagonisme gratuït. Barcelona té una ciutadania "exigent" i "compromesa" que ha aixecat la veu i a la qual s'ha d'"escoltar i obeir".