Arqueòlegs submarinistes han trobat unes restes al costat del port antic de Cesarea, amb milers de monedes de fa 1.600 anys, estàtues de bronze i altres objectes enterrats al mar, segons va informar ahir l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel (AAI). És el conjunt d'objectes més gran descobert al fons marí en les últimes tres dècades, localitzat per dos submarinistes aficionats fortuïtament el mes passat, apunta un comunicat de l'AAI.

La troballa inclou a més àncores de ferro i restes d'àncores de fusta, a més d'objectes que van ser emprats en la construcció i navegació de l'embarcació enfonsada. La investigació per recuperar les restes del carregament s'ha dut a terme les últimes setmanes amb la col·laboració de submarinistes especialitzats i voluntaris, que van emprar equips avançats i van desenterrar nombrosos artefactes de l'embarcació enfonsada. Molts dels objectes són de bronze i es troben en extraordinari estat de conservació, com un llum amb la imatge gravada del déu sol, o una estatueta de la deessa lluna, i un llum amb la imatge del cap d'un esclau africà, però destaquen sobretot tres estàtues de mida real foses en bronze.

També van localitzar fragments de grans gerres emprades per portar aigua potable per a la tripulació del vaixell. I una de les grans sorpreses va ser el descobriment de dos sacs amb milers de monedes, que pesen 20 quilos i que eren a l'interior d'un vas en el qual eren transportats.